Foto: Nera Simic / CROPIX

Nastavlja se štrajk zaposlenih u pravosuđu: ‘Spremni smo obustaviti rad i na hitnim poslovima’

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković obratila se medijima u povodu najdužeg štrajka do sada u Hrvatskoj koji je započeo 5. lipnja.

Nakon što je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na vladinoj sjednici prošlog četvrtka naveo da će se službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima, dok su u štrajku, za cijelo razdoblje uplaćivati obvezni doprinosi, a plaća i dodaci na plaću umanjit će se razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, Šušković je rekla da se štrajk nastavlja i po cijenu neplaćanja dana provedenih u štrajku jer se sindikalno članstvo gotovo stopostotno izjasnilo da odbija vladinu ponudu da im se plaće povećaju tek početkom iduće godine.

“Spremni smo obustaviti rad i na hitnim poslovima”, rekla je Šušković i dodala kako će se obavljati samo nužni poslovi vezani uz život, zdravlje i zaštitu pučanstva”, rekla je Šušković.


Rekla je i kako će u 14 sati na sastanku s glavnom državnom odvjetnicu razgovarati o tome koji su to nužni poslovi i specificirati ih.

“I dalje se ostaje u štrajku do postizanja dogovora s Vladom RH o podizanju plaća”, rekla je.

Na komentar o Vladinoj odluci da se ne plaćaju dani u štrajku rekla je kako s terena već dobivaju pozive u kojima se predlaže osnivanje solidarnog fonda kojim bi se pomagalo ljudima.

“Fond u sindikatu već postoji”, dodala je Šušković.

Sindikalistica je istaknula kako se moraju obavljati samo nužni poslovni u skladu sa zakonom.

“Bez obzira na sve te pritiske i odluku koja bi dovela do neplaćanja dana u štrajku, ljudi su ostali pri štrajku. Nemam informaciju da je netko odustao od štrajka”, rekla je Šušković.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.