Photo: Patrik Macek/PIXSELL

PEOVIĆ IZAZVALA BURU U SABORU! ‘TUĐMAN JE ZLOČINAC’! Pavliček šokiran: ‘Hvalite zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar’

Autor: Sanja Pleša/ I.I.

Hrvatski sabor danas nastavlja treću sjednicu.

Zastupnici će raspravljati o Prijedlogu zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kojim bi se stvorio okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za obrambeni i sustav domovinske sigurnosti.

Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava, omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju “Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće.

Ministar obrane Mario Banožić govorio je o predloženom zakonu o osnivanju Sveučilišta obrane i vojne sigurnosti. “Obrazovanje na Sveučilištu obrane i sigurnosti dat će novu dimenziju u obrazovanju kadeta”.

Ističe da je vojno obrazovanje zahtjevno i specifično, kompleksno područje koje pokriva širok spektar aktivnosti i znanja, “ali sam uvjeren kako ćemo zajedničkim radom stvoriti organizaciju iz koje će izaći moderni lideri za Hrvatsku vojsku i ostale sastavnice sustava domovinske sigurnosti”.

Rekao je da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu.

Katarina Peović postavila je pitanje treba li nam novo sveučilište, a Banožić je rekao da oružane snage trebaju obrazovno i kvalificirano osoblje za djelovanje u kompleksnim okolnostima svim novim ugrozama.




“Riskirajući da dobijem opomenu želim vrlo jasno reći da je upravo sramotno i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je dr. Franjo Tuđman zločinac. On je stvaratelj Hrvatske države, bez njegovog vodstva pitanje je kako bi Hrvatska izgledala i pitanje je da li bi oni koji o njemu tako govore danas tu uopće sjedili”, rekao je Reiner vezano za izjavu Peović da je Tuđman zločinac.

“Ovo je sramotno, kako vas nije sramota, da možete reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. On je vama omogućio da danas ovdje sjedite. Ovo je nečuveno, ja ovo ne mogu shvatiti”, poručio je Marijan Pavliček.

Dodao je da hvali zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar, “a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac”.




“Ovdje je dozvoljeno u saboru iznositi činjenice, ja sam iznijela činjenicu. Dakle, Međunarodni kazneni sud je to ustvrdio, a ne ja. Molim da se ovdje ne optužuje zastupnike i zastupnice”, odgovara Peović.

Vi niste iznijeli činjenice, kako navodi Jandroković, već svoj stav.

Miro Bulj navodi da je Domovinski rat osloboditeljski rat koji je dozvolio da u Hrvatskoj imamo demokraciju i u tome ratu su date velike žrtve za slobodu Republike Hrvatske. “I to je činjenica, nikakvi kazneni sudovi nisu rekli da je Domovinski rat bio zločinački pothvat”.

“Ovdje se krše Ustavne odrednice, ovdje govorimo o partizanima, Titu i antifašizmu kao zločincima. Mislim da bi ste kao predsjednik sabora trebali izreći opomenu”, rekla je Jandrokoviću koji joj je onda dao opomenu.

Zekanović žestoko Jandrokoviću: “Čuli smo najskandalozniju izjavu u povijesti Hrvatskog sabora i tek sada ste kolegici nakon pet puta što to spominje dali opomenu i to preko volje”.

Jandroković mu odgovara: Ne treba nam nitko soliti pamet, pogotovo ne netko tko nije bio prisutan tijekom rasprave”

 

Autor:Sanja Pleša/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.