fbpx
Foto: Pixabay

NASAMARIO ŽUPNIKA ZA PUNO NOVCA! Lagao i muljao, pare nikad nije namjeravao vratiti: Većinu spisako u kladionici

Autor: Dnevno.hr

Nakon istrage protiv muškarca (32), direktora dviju tvrtki, Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je podignulo optužnicu kojom ga terete da je od studenog 2020. do srpnja 2021. godine u mjestima kraj Čakovca u više navrata tražio od mjesnog župnika da mu posudi novac, lažno predočavajući kako mu je novac potreban za deblokadu računa u stranim bankama, i kako će ga vratiti.

Međutim, namjeru vraćanja novca nije imao, piše 24sata.

“Oštećenik mu je povjerovao, i predao više od 1.715.000,00 kuna koje je okrivljenik potrošio u kladionici i za druge osobne potrebe, a oštećeniku je vratio svega oko deset posto od posuđenog iznosa”, navodi DORH.


Protupravna korist veća od 76 tisuća kuna

Okrivljeniku se, međutim, stavlja na teret i da je kao direktor dvaju trgovačkih društava od studenog 2019. nadalje, ugovorio s vlasnicom obrta pružanje knjigovodstvenih usluga za društva, uz plaćanje mjesečne naknade te ishodio od nje da posudi novac jednom njegovom društvu, lažno predočavajući da će uredno plaćati usluge i vratiti novac iako nije imao takvu namjeru.

Tereti ga se da nije plaćao obrtu račune za knjigovodstvene usluge niti je vratio posuđeni novac, čime je svojim društvima pribavio protupravnu korist veću od 76 tisuća kuna.

Također, tereti ga se i da sedmorici radnika svojeg trgovačkog društva nije isplatio plaće za lipanj i srpanj 2020. godine, više od 54 tisuće kuna. Nije im uručio ni obračune iznosa koje im je bio dužan platiti.

Osnovano se sumnja da nije imao namjeru vratiti im novac

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Čakovcu, u kojem se protiv njega vodi istraga. U listopadu je, naime, priopćeno kako je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu provelo prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela prijevare.

“Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 32-godišnjak od srpnja 2021. do lipnja 2022. godine, u Čakovcu i okolici, u više navrata tražio od 33-godišnjaka i 44-godišnjaka da mu posude novac, lažno im predočavajući kako mu je potreban za plaćanje provizija u stranim bankama u kojima ima položen novac i da će, nakon plaćanja provizija, podići i vratiti im posuđeni novac, priopćeno je tada. Osnovano se sumnja da nije imao namjeru vratiti im novac, kao i da je 33-godišnjaku, kao jamstvo povrata novca, predao prometnu dozvolu automobila za koji je neistinito tvrdio da njegovo vlasništvo te izdao nenaplative zadužnice svojeg trgovačkog društva. Oštećenici su mu povjerovali, i predali mu ukupno više od 3.800.000,00 kuna koje je osumnjičenik potrošio u kladionici, za igre na sreću i druge osobne potrebe, a oštećenicima nije vratio ništa.

Državno odvjetništvo je podnijelo prijedlog da se protiv osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela kojeg je sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila, i osumnjičenom 32-godišnjaku odredila istražni zatvor.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.