Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NAŠA ZNANSTVENICA U DRUŠTVU VRHUNSKIH: ‘Istražujemo mogućnost kombinacije Sputnika V i cjepiva AstraZenece’

Autor: Maja Štefanac

Među 16 vrhunskih znanstvenika koji sudjeluju u priči o ruskom cjepivu V koje se sada već koristi u više zemalja, sudjeluje i jedna hrvatska znanstvenica. Dr. sc. Dragomira Majhen iz Laboratorija za staničnu biologiju Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Dio je dio je Međunarodnog znanstvenog savjetodavnog odbora upravo za cjepivo Sputnik.

“S obzirom na to da se moja istraživačka grupa bavi istraživanjima bazične biologije adenovirusa tip 26 koji je jedna od komponenti cjepiva Sputnik V, znanstvena znatiželja me ponukala da se na poziv Instituta Gamaleja i Ruskog investicijskog fonda priključim međunarodnom odboru znanstvenika koji će pratiti ovo cjepivo. Ovo je prvi put da smo iz Rusije dobili informacije vezane za istraživanja adenovirusnih vektora kojima se ruski znanstvenici bave tako da je to bio dodatni razlog priključivanju ovom odboru s nadom da ću tako dobiti pravovremene informacije vezane uz cjepivo Sputnik V iz prve ruke, te možda i ciljeve budućih istraživanja”, rekla  je dr. Majhen.

Razmjena znanja

“Istraživači koji su uključeni u razvoj cjepiva spremni su na suradnju i razmjenu znanja, što je pokazano i njihovom ponudom za zajedničkim istraživanjem prema AstraZeneci radi započinjanja kliničkih istraživanja kombinacije njihovih dvaju cjepiva”, kaže znanstvenica i dodaje kako će vrlo vjerojatno Rusija zatražiti registraciju Sputnika V i na teritoriju EU.

Što se tiče odobravanja cjepiva, kaže kako je sigurno da će to ovisiti o rezultatima kliničkog istraživanja 3. faze koji su najavljeni za nekoliko dana.

“S obzirom na to da je riječ o vektorskom cjepivu na bazi adenovirusa, pretpostavljam da bi postupak mogao biti sličan onome za cjepivo AstraZenece”, rekla je stručnjakinja za cjepiva. Iz HALMED-a potvrđuju kako je proizvođač cjepiva Sputnik V EMA-i podnio zahtjev za znanstveni savjet te su održane neobvezujuće konzultacije o mogućnostima postupka odobrenja. No trenutačno nije pokrenut postupak odobravanja i ocjene ovog cjepiva. U slučaju pokretanja registracije cjepiva Sputnik V, jednako kao i za dosad odobrena cjepiva, proveo bi se postupak postupne ocjene dokumentacije.

“Budući da postupak ocjene u ovom trenutku nije ni pokrenut, ne može se predvidjeti trajanje postupka. U svakome slučaju, postupak bi trebao trajati kraće od uobičajenog postupka odobravanja”, kažu u HALMED-u.




 

 

 




 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.