fbpx
FOTO: PU Dubrovačko-neretvanska

NARKODILERI U PROBLEMIMA! Zbog međunarodnog zastoja prometa traže alternativne pravce isporuke

Autor: Dnevno

UN je objavio kako je zastoj međunarodnog prometa, uzrokovan pandemijom koronavirusa, pogodio trgovce drogom koji svoje pravce isporuke pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji.

U UN-ovom izvješću da je masovno zatvaranje granica rezultiralo nestašicom u prodaji narkotika na veliko, pribojavajući se da bi to “moglo imati negativne zdravstvene posljedice po ljude” koji pate od problema povezanih s uživanjem droga.

To se posebno odnosi na heroin te upozoravaju da bi nestašice heroina mogla rezultirati time da krajnji korisnici umjesto toga počnu uzimati “štetne supstance iz kućne radinosti”.


Ta je nestašica posebno vidljiva u Europi, jugozapadnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Brojne zemlje izvijestile su kako je zbog nestašice heroina drastično porasla cijena zamjenskih lijekova.

“Krijumčarenje droge zrakoplovima bi se zbog ograničenja nametnutih zračnim prijevoznicima moglo potpuno poremetiti”, zaključuje UNODC.

Proizvodnja kokaina u Kolumbiji je usporila zbog nedostatka goriva, dok je u Libanonu i Siriji otežana proizvodnja sintetskih droga zbog nedostatka legalnih kemijskih supstanci koje su nužne za njihovu proizvodnju.

Kada je u pitanju marihuana, te droge na tržištu vjerojatno neće nedostajati ni približno kao heroina i kokaina jer se kanabis često proizvodi u blizini potrošačkih tržišta.

UN-ova agencija u izvješću upozorava da pandemija krijumčarima droge i organiziranom kriminalu nudi i nove prilike. “Postoje naznake da narko krijumčarske skupine iznalaze nove strategije (…) te su počele iskorištavati trenutnu situaciju kako bi poboljšale svoj ‘imidž’ među stanovništvom, pružanjem usluga, a posebice ranjivim skupinama”, tvrde.

Ekonomske nevolje mogle bi pogoršati situaciju s konzumacijom droga jer se zbog gospodarskog pada očekuje da će zemlje iz nacionalnih proračuna srezati izdvajanja za borbu protiv droge.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.