Foto: Ilustracija/Pexels

NAPUSTIO NAS JE DOAJEN HRVATSKOG NOVINARSTVA: ‘Novine možete lako upropastiti, ali ponovo ih dići na zavidnu razinu je teško’

Autor: L.B.

U 80. godini života preminuo je novinar i urednik te doajen hrvatskog novinarstva, Krešimir Fijačko.

Rođen u Zagrebu 1943., novinarstvo i povijest umjetnosti studirao je na Filozofskom fakultetu u Beču, a u Zagrebu filozofiju i sociologiju, a slovio je i za jednog od najobrazovanijih hrvatskih novinara.

Novinarstvom se bavio od rane mladosti, a od početka 70-ih godina radio je za Vjesnik u kojem je proveo gotovo cijelu novinarsku karijeru te je u dva navrata bio i glavni urednik tih nekada najprestižnijih hrvatskih novina.

Glavni urednik Vjesnika

Nakon što je nekoliko godina radio honorarno, od 1970. radio je stalno u Vjesniku, gdje je bio komentator. Urednik Nedjeljnog vjesnika bio je od 1988. do 1990. Tada dolazi na dužnost zamjenika glavnog urednika koju je obnašao do 1992.

Glavni urednik Vjesnika bio je u dva navrata od 1993. do 1994. i od 2001. do 2004.

Kao vrstan vanjskopolitički novinar, bio je stalni dopisnik Vjesnika iz Bonna od 1979. do 1983. i iz New Yorka od 1995. do 2000.

Iz Hrvatskog novinarskog društva podsjetili su i na Fijačkov intervju koji je dao časopisu Vijenac za svog posljednjeg mandata na čelu Vjesnika.




Njegovo viđenje novinarstva

U Vijencu je iznio svoje viđenje novinarstva u tom trenutku te o samom Vjesniku kazavši kako je činjenica da je na vlasti nešto što je desno, onda će i novine biti desno i obratno, vrlo loša za novine, ali i za vlast koja kontrolira takve novine.

“Tako dugo dok je Vjesnik bio pod kontrolom politike ili vlasti, manje je bilo riječi o žurnalizmu, a više o politikantstvu. To je bio problem Vjesnika, zbog čega mu je velika masa čitatelja okrenula leđa. Ovo što mi sada radimo jest pokušaj da vratimo čitatelje, ali put do toga nije lak, ni jednostavan ni brz, što god mi željeli i što god netko mislio”, rekao je tada Fijačko.

Novine, kako je rekao, možete lako upropastiti, ali ponovo ih dići na zavidnu razinu teško je.




“I to su stvari s kojima se mi u Vjesniku moramo boriti i borimo se da bismo preživjeli i zauzeli mjesto u tiražnom smislu koje nam pripada”, rekao je tada Fijačko.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.