Foto: Ilustracija/Pexels

NAPUSTILA NAS JE LEGENDA U 53. GODINI: Bio je čovjek iznimnih vokalnih sposobnosti: ‘Nezamjenjiv na pozornici, ali i u Gradu!’

Autor: L.B.

U 53. godini života, nakon duge borbe s bolesti, preminuo je dubrovački glazbenik Davor Erceg, a vijest o njegovoj smrti na Facebooku su potvrdili članovi njegovog benda Crna udovica.

Erceg, čovjek iznimnih vokalnih sposobnosti postao je član kultnog dubrovačkog benda Crna udovica dok je još bio maloljetan, a njegovim dolaskom u bend 1985. godine, Udovica je dobila upravo ono što joj je bilo potrebno – moćan i prepoznatljiv vokal.

Prijatelji, ali i cijeli Dubrovnik opraštaju se od Ercega, kojega je u bendu krajem 80-ih zamijenio Goran Karan.

“Otišao je zauvijek dio nas, nezamjenjiv i na pozornici i u Gradu”, kratko je rekao Željko Lale, Ercegov prijatelj i basist Crne udovice.

Foto: Facebook

Izuzetan vokal

Davor Erceg nastavio je uspješnu solo karijeru te je 2004. objavio izuzetno hvaljen album od strane kritike, pod nazivom ‘Rovinan’. Nakon toga, postao je vokal grupe Atlantida.

Crna udovica, dubrovački heavy metal bend osnovan je 1982. godine. Osnivaču, Zvonku Kaitneru Doki, koji je svirao gitaru, ubrzo su se priključili Željko Mirović Miš na bas gitari, Pero Baule na bubnjevima, Srđan Kera na klavijaturama i Lukša Čokljat (vokal). To je bila originalna postava, a kasnije se izmijenilo još nekoliko članova, kao što je Željko Lale na bas gitari, Velibor Bobo Rajačić na bubnjevima…




Najveći utjecaj na njih imali su tada Deep Purple, Led Zeppelin, Whitesnake i drugi slični bendovi.

Crna udovica je 1987. godine izdala svoj prvi i jedini album “Sudbina” u izdanju beogradske diskografske kuće PGP RTB. Od nekoliko hitova ovoga albuma napopularnija je bila pjesma “Obala tuge” čiji je tekstopisac bio Lukša Čokljat – Čolo. Ljeta 1985. snimali su album u Sarajevu. Trajalo je samo deset dana. No, tijekom remiksa dogodila se pogreška i bespovratno je nestao cijeli snimljeni materijal. Srećom, nisu posustali. S novim čovjekom u postavi snimili su u ljeto 1986. album, a kao “tonac” u studiju pomagao im je tada nova producentska nada Nikša Bratoš.

Karijera

Nastupili su na televizijskoj glazbenoj emisiji Stereoviziji gdje su se natjecali za najbolji demo bend.  Ostali su drugi, nakon Gibonnijeva Osmog putnika. Početkom 90-tih sastav je počeo snimanje svog drugog albuma “Vina i benzina” za (PGP RTB) ali album nikad nije objavljen.




U Crnoj udovici je 1990. pjevao i Goran Karan koji je nakon raspada grupe zajedno sa Zvonkom Kaitnerom osnovao sastav Big Blue, a potom nastavio samostalnu karijeru kao solo izvođač. Crna udovica se raspala 1990. godine i za sobom ostavila nekoliko pjesama ‘Utjeha kose’, ‘Sablasna kočija’, ‘Budite uvijek sa nama’, koje su trebale biti okosnica drugog nikad objavljenog albuma.

Nakon raspada Crne udovice prvi vokal Davor Erceg je započeo solo karijeru, a zatim postao prvi vokal dubrovačkog sastava Atlantida, Goran Karan je zajedno sa Zvonkom Kaitnerom osnovao sastav Big Blue, a Enes Omerčahić je neko vrijeme bio klavijaturist Parnog valjka. Kaitner je napravio glazbenu karijeru u inozemstvu, surađujući s poznatim svjetskim glazbenim imenima kao što su Ian Paice (Deep Purple), Jon Lord (Deep Purple), Don Airey (Deep Purple), Neil Murray (Whitesnake), Paul McCartney, s kojima je nastupao po svijetu odnosno snimao studijske glazbene dionice.

 

Foto: Facebook

Nakon raspada glazbeni sastav Crna udovica je održao dva koncerta, od kojih je prvi održan 26. kolovoza 2008. godine u dubrovačkoj tvrđavi Revelin i kojim je obilježena 25. obljetnica osnutka sastava

Crna udovica imala je 2018. u Dubrovniku svoj povratnički ‘reunion’ koncert nakon mnogo godina, što je bilo posljednje okupljanje benda na pozornici.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.