FOTO: Screenshot

NAPOKON! Ukidaju se vize za Ameriku: Evo od kada možemo slobodno putovati

Autor: Dnevno

Hrvatska je ostvarila svoj cilj da u manje od mjesec dana 2000 nositelja hrvatskih putovnica zatraži i dobije vizu za Sjedinjene Američke Države, doznaje Večernji list.

Ta brojka od 2000 ljudi gotovo sa sigurnošću znači da će stopa odbijenica ove godine biti manja od tri posto, što opet dovodi do toga da se može zaključiti da je tako zadovoljen i posljednji u nizu kriterija koje država mora ispuniti kako bi joj SAD ukinuo vize.

Time bi se napokon riješilo pitanje na kojem se radilo od kraja 90-ih, a koje je hrvatske državljane stavljalo u posebnu kategoriju, pogotovo nakon ulaska u EU, kada je Hrvatska bila jedna od samo nekoliko zemalja EU čiji državljani trebaju vize za turistička i poslovna putovanja u SAD.

Posljednju riječ, naravno, imaju Amerikanci i na njima je da objave ulazi li Hrvatska u bezvizni režim, odnosno je li zadovoljila uvjete, što bi se moglo dogoditi za posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Dubrovniku sljedećeg petka, da bi se sporazum, ako sve bude u redu, potpisao u proljeće sljedeće godine.

Visoki dužnosnik State Departmenta jučer je na brifingu za američke i stane novinare kazao je da Hrvatska u posljednjoj godini napravila izniman napredak u zadovoljavanju kriterija, kako statističkih, tako tehničkih i sigurnosnih te istaknuo je da treba još malo vremena da se pogledaju statistike i tehničke stvari te da još ne može prejudicirati rezultat, no da timovi u veleposlanstvima u Zagrebu i Washingtonu intenzivno rade na tom poslu.

Kad je postalo jasno da je pandemija koronavirusa prekinula putovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je molbu državnim službenicima te kolegama iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD. Plan, koji nije ni u kojem slučaju mogao biti proveden bez ohrabrenja i poticaja s američke strane, koja je to i javno rekla, uzeo je u obzir da je riječ o podnositeljima za koje je gotovo sigurno da će tu vizu i dobiti.

Trošak podnošenja zahtjeva, 160 dolara, isplaćen je iz viška u proračunu iz stavke za službena putovanja i iz ušteda za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. No da bi se ostvario bezvizni režim, postoji niz drugih uvjeta, poput sigurnosnih i demokratskih standarda, imati i voditi dobre baze podataka i surađivati u sklopu policije i drugih sigurnosnih službi, što uključuje i tehničku opremljenost, funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka i putovnice najvišeg standarda, što je također obavljeno, ne samo zbog SAD-a, nego i Schengena.




No vize su dio šireg paketa koji bi se trebao zaključiti s Amerikancima. Hrvatska radi na ukidanju dvostrukog oporezivanja, a prije mjesec dana je nacrt tog sporazuma stavljen na stol ministru financija Zlatku Mariću. Oba sporazuma mogla bi, bude li sve u redu, biti potpisana u proljeće sljedeće godine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.