Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

NAPOKON! U DUBROVNIK UPLOVIO PRVI KRUZER! Ipak, uslijedio je i pravi šok: ‘Neizvjesno je do kada će to trajati’

Autor: Lucija Brailo

Nakon dugačke pauze od turizma, uzrokovane pandemijom koronavirusa, u Dubrovnik je u petak uplovio prvi kruzer. Radi se o kruzeru ‘Orchestra’, kompanije MSC, a prvi su gosti jutros i prošetali Gradom. No, ipak ne na ‘staronormalni’ način. Zbog čega je to tako, koliko dugo će te mjere trajati i hoće li Dubrovnik zbog ove restrikcije gostiju izgubiti dio zarade, pitali smo Blaža Peza, ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik.

‘Bubble model’

Naime, obilasci Dubrovnika izgledaju znatno drugačije nego prije jer kruzerske kompanije imaju vlastite sigurnosne modele koje im je destinacija na koju dolaze dužna omogućiti, želi li da dođu. MSC kompanije radi prema takozvanom ‘bubble’ modelu, što znači da je gostima dozvoljeno kretati se destinacijom isključivo u grupama, odnosno ne smiju individualno ulaziti u restorane, dućane ili suvenirnice, već samo u prostore za koje prethodno imaju dogovor i u kojima su grupe same.

“Kruzerske kompanije imaju vlastite epidemiološke protokole, a ono što smo mi mogli napraviti je ili im omogućiti to ili ne. S druge strane, bila bi šteta da nisu došli jer kroz agencije, agente, autobusere, vodiče i ugostitelje, Dubrovnik će ipak zaraditi”, rekao je Blaž Pezo.

Ističe kako iako gosti ne smiju pojedinačno ulaziti u restorane, ipak imaju organizirane grupne posjete OPG-ovima i restoranima koji su unaprijed dogovoreni, a ono što ne smiju je izdvajati se iz grupe.

Neizvjesno do kada će mjera trajati

Tako u staru gradsku jezgru pristižu jedna po jedna grupa gostiju sa svojim vodičima, koji imaju uvjerenje o cijepljenju ili negativan PCR test kako bi sve proteklo što sigurnije. Grupe se s kruzera prevoze s autobusima kojih je za tu namjenu izdvojeno nekoliko desetaka. No, zbog sigurnosnih epidemioloških mjera , gosti, iako imaju negativan PCR test ili su cijepljeni, ne smiju ulaziti u dućane, niti imati kontakte s trgovcima i različitim nuditeljima usluga. Pezo otkriva do kada bi ‘bubble’ model posjeta gostiju s kruzera mogao trajati, pa kaže:

“Do kada će ove mjere trajati, još uvijek ne znamo, no svima je u interesu, i cruising kompanijama i Gradu da se što prije sve vrati u normalu. Hoće li to biti početkom srpnja ili sredinom, još uvijek ne možemo znati, no sve se to velikom brzinom mijenja. Isto tako, unatrag 20 dana nitko nam nije mogao doći, a već danas imamo u posjeti prvi kruzer. Stvari se dinamično i brzo mijenjaju u korist slobodnijeg kretanja i nekakvog normalnijeg funkcioniranja”.

Manji obrti ostaju ‘kratkih rukava’

Ovo je prvi dolazak nekog kruzera u Dubrovnik nakon punih 15 mjeseci, a MSC Orchestra bi trebala uplovljavati svakog petka do kraja sezone, odnosno do 22. listopada. U ponedjeljak će pristati i MSC ‘Splendida’, koji će u Dubrovnik ove sezone pristati 16 puta.
Iako ‘bubble’ model posjeta kruzeraša ne bi trebao trajati cijele sezone i iako će Dubrovnik generirati nekakvu zaradu od kruzera, puno manjih obrta neće uspjeti zaraditi.

“Naravno, čim s cijepljenjem situacija bude bolja i čim svi putnici budu cijepljeni, u tom slučaju te mjere neće više biti potrebne. Nisu ni popularne, niti su ikome drage. Postoje, naravno, suvenirnice, slastičarne, restorani, taksi prijevoz koji su za individualne posjete, koji eto, nažalost nisu konkurentni u ovom početnom razdoblju”, zaključuje Pezo.
Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.