Screenshot, izvor: Pogled.ba

NAPAD NA AUSTRIJSKU DESNICU: Potajno špijunirali Sebastiana Kurza više od mjesec dana

Autor: Dnevno

Austriju za tri i pol tjedna očekuju parlamentarni izbori. U najnezgodnijem trenutku utrke i borbe za svaki glas, Austrijska narodna stranka (ÖVP) Sebastiana Kurza je hakirana. Iz stranke otkrivaju da im je ukradeno 1.300 gigabajta podataka. “Cilj je bio manipulacija izborima”, prenose austrijski mediji.

Konkretno, riječ je o serveru u stranačkoj središnjici u Beču, a kako obavještajni krugovi tvrde, hakirani su i pristupni računi samog Kurza. Neslužbeno, u stranci sumnjaju da bi iza napada mogli biti ruski obavještajni krugovi, ali i pristalice predsjednika Turske, koji su i u prošlosti vršili takve napade na ÖVP. Kurz je rekao da ne želi govoriti tko bi mogao stajati iza napada i da je angažirao stručnjake da riješe problem.

„Napadači su 27. srpnja uspjeli prvi put upasti u server ÖVP-a. Također su se 11. kolovoza uspjeli infiltrirati u mrežne komponente i kompromitirati ih. Tada su preuzeli kontrolu nad administratorskim računom“, ističu iz kompanije koja je preuzela rasvjetljavanje hakerskog napada.

Hakeri nisu samo „ukrali“ goleme količine podataka, već su  dobili mogućnost raditi što žele pa su tako mogli manipulirati svim podacima i mailovima. “Pet tjedana su hakeri bili u sistemu ÖVP-a. Tek je 3. rujna prekinuta veza”, dodaju iz policije i ističu da ovakav napad iziskuje mnogo sredstava i da ga mogu provesti samo profesionalci.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.