fbpx
FOTO: Screenshot

Nakon zabrinjavajućih rezultata istraživanja, načelnik prelomio: Ženama u općini žele osigurati besplatne uloške i tampone!

Autor: Ines Brežnjak

“Ženski problemi”, “ženske stvari”, “ženske teme”,… To su uglavnom najčešće korišteni izrazi kada se otvori tema menstruacije. Još uvijek, u 21. stoljeću, ova je tema svojevrsni tabu, ili pak tema o kojoj muškarci nerado pričaju, a ako i pričaju, pričaju s velikim oprezom.

No, u posljednje se vrijeme ova tema sve češće otvara u javnom prostoru, a s njome se dakako poteže i pitanje higijenskih potrepština za žene, za koje puno ljudi smatra da bi trebale biti – besplatne i dostupne svima. Ako već ne mogu biti besplatni, traži se da se na te proizvode smanji PDV, kako bi cjenovno bili barem pristupačniji djevojkama i ženama.

Nedavno su o toj temi govorile i saborske zastupnice, a Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i GLAS-a izvijestila je kako će u saborsku proceduru uputiti dopunu Zakona o PDV-u, kojom predlažu da se PDV za higijenske uloške i tampone, takozvani ženski porez, smanji s 25 na pet posto.


Mala općina na sjeveru mogla bi krenuti s time

Škotska je krajem prošle godine prelomila te su prvi u svijetu osigurali svim djevojkama i ženama potpuno besplatne higijenske potrepštine, a mnogi su se već tada pitali može li se tako nešto dogoditi i u Hrvatskoj. Kako stvari stoje, izgleda da može! Doduše, na lokalnoj razini, no i to je velik korak ka promjenama.

Te bi promjene mogla pokrenuti jedna mala općina u sastavu Varaždinske županije. Općina Beretinec, koju vodi nezavisni načelnik Igor Kos, do sredine ljeta mogla bi krenuti s ovim hvalevrijednim projektom.

Kos je svoju ideju podijelio sa svojim pratiteljima na Facebooku, napisavši kako bi se škotski model itekako mogao primijeniti i kod nas, a on će u lipnju na sjednici općinskog vijeća dati prijedlog da se rebalansom proračuna osiguraju sredstva kojima bi se osigurali besplatni ulošci i tamponi za sve djevojke i žene.

U razgovoru za portal Dnevno, Kos nam je potvrdio da itekako o tome razmišlja.

“To je jako bitno i važno. O tome se priča i govori, no još uvijek je to nekako tabu tema”, govori nam načelnik Općine Beretinec.
Na tu ga je ideju nagnalo i nedavno istraživanje o “menstrualnom siromaštvu”, kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine putem online upitnika.

Poražavajući su rezultati tog istraživanja. Naime, trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale, a podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Na pitanje kako zamišlja realizirati taj projekt, Kos nam govori da će sve u samom početku biti na dobrovoljnoj razini.
“Ne želimo na silu to provoditi”, kaže nam načelnik, pa pojašnjava da ako neke žene neće htjeti uzeti higijenske potrepštine od njih, iz bilo kojeg razloga, da će oni to poštovati. No, potrepštine će, nadodaje, osigurati za sve.

“Podaci istraživanja kažu da si velik broj žena ne može priuštiti higijenske potrepštine. Ne želimo da se naše sugrađanke nađu u takvoj situaciji, da nemaju adekvatne higijenske potrepštine. Na posljetku, adekvatne higijenske potrepštine čuvaju žensko zdravlje”, govori nam.

Kos smatra da je važno da se ta tema “krene vrtiti”, i da se o tome popriča. “Nigdje ne jurimo”, kaže nam, no svojevrsni pilot projekt ove ideje mogao bi se pokrenuti već sredinom godine.

Prije nego što započnu s projektom, kaže da će dobro i pametno osmisliti samu realizaciju projekta. Koliki bi to financijski izdatak bio, teško je reći, kaže nam načelnik. Za sada može samo procijeniti o kojem se iznosu radi, no prema nekim drugim procjenama, to neće previše opteretiti općinski proračun.

Igor Kos inače je ravnatelj na Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu. Zanimalo nas je i misli li da se takav model besplatnih higijenskih potrepština može primijeniti i na razini srednjih škola.

“Apsolutno da”, kaže nam, pa nadodaje da bi i o tome trebalo početi razmišljati.

U svakom je slučaju Kos optimističan te kaže da će u svojoj općini sigurno nešto realizirati! No, kako kaže, i sam je ostao iznenađen interesom i upitima nakon što je objavio taj post na Facebooku, ali je iskazao zadovoljstvo što se tu temu percipira kao važnu.

Inače, Općina Beretinec iz dana u dan sve se više razvija, a među kapitalnim projektima im je izgradnja Kulturno-sportskog centra. Za taj veliki projekt, kaže nam, koristiti će velikim djelom bespovratna sredstva EU fondova, kako bi se izgradnja objekta mogla privesti kraju.

Mrak-Taritaš pozdravlja takvu odluku

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš pozdravlja takvu odluku, a potvrdila nam je i da je u saborsku proceduru poslana dopuna zakona o porezu na dodanu vrijednost, gdje se predlaže da se porez za higijenske potrepštine za žene smanji s 25 posto na 5 posto. Sada se te iste potrepštine nalaze među proizvodima koji su okarakterizirani kao luksuzni proizvod, pa je za njih porez i veći.

Iako to neće biti na plenarnoj sjednici, kaže kako nakon roka od 60 dana ide u skupljanje 30 potpisa, koliko je dovoljno da se o tome raspravi po hitnoj proceduri.

“Ja sam tih 16 potpisa skupila od sabornice do prostorija kluba”, rekla nam je Mrak-Taritaš, nadodajući da se ne brine oko potpisa jer to nema veze sa svjetonazorom, već je to neophodno za sve žene.

Preporuka EU-a je, kaže nam saborska zastupnica, da se zemlje unije do 2022.  taj porez stave na 5 posto. Dodaje i kako je dosta zemalja do sada uvelo praksu da se na fakultetima i u školama mogu besplatno uzeti ulošci i tamponi.

“Ono što radim je da gledam sve propise, da kao besplatne udžbenike, imamo i besplatne higijenske potrepštine za žene”, rekla nam je Anka Mrak-Taritaš.

Zastupnica ističe da bi voljela da ima i više takvih ideja od strane lokalne samouprave.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.