fbpx
Foto: Instagram

KAOS NAKON SEVERININOG INTERVJUA! Sud zabranio objavljivanje tekstova na portalu H-alter, evo što se događa

Autor: L.B.

Zbog osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander, Općinski je građanski sud u Zagrebu u utorak odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja sadržaja u kojima se iznose informacije koje se odnose na dostojanstvo, profesionalni rad i profesionalna dostignuća predlagatelja osiguranja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Gordane Buljan Flander.

Temeljem Ovršnog zakona izdana je privremena mjera Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu – izdavaču neprofitnog portala H-alter. Ostat će na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene privremene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja.

Serija tekstova

Privremena mjera određena je bez očitovanja protivnika osiguranja, odnosno izdavača i održavanja ročišta, dok izdavač – Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, ima pravo žalbe u roku od osam dana. Ipak, žalba ne odgađa pravomoćnost rješenja.

Podsjetimo, riječ je o serijalu tekstova novinarke Jelene Jindre objavljenih proteklih mjeseci na portalu H-alter pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece?”, čiju objavu financijski podupire Agencija za elektroničke medije temeljem provedenog Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama.

Posljednji od tekstova na tu temu objavljen je u srijedu 22. rujna, prije nego što je ova jedinstvena i do sada nekorištena privremena mjera uručena izdavaču.

Nezadovoljstvo nakon Severininog intervjua

Nezadovoljstvo Poliklinike i Gordane Buljan Flander dodatno se povećalo i velikim intervjuom pjevačice Severine Vučković. Po objavi je reagiralo i Ministarstvo rada i socijalne skrbi te pokrenulo izvanredni nadzor.

No, i brojne su strukovne udruge i prije Severininog intervjua izrazile nezadovoljstvo tekstovima i tražile njihovo uklanjanje, poput: Hrvatske psihološke komore, Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Sudsku odluku o privremenoj mjeri možete pročitati OVDJE.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.