Photo: Patrik Macek/PIXSELL

NAKON SASTANKA U BANSKIM DVORIMA: Glavna tema razgovora nabavka borbenih aviona! Francuzi se nadaju pozitivnom ishodu

Autor: HINA/N.M.

Francuska samopouzdano očekuje ocjenu hrvatskog tehničkog povjerenstva o francuskim borbenim zrakoplovima Rafale i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će zrakoplovima zamijeniti svoju borbenu zračnu flotu, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane.

Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

“Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke tehničkog povjerenstva. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti”, rekla je Parly, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da “potpuno neovisno” razmotre ne samo francuski prijedlog već i prijedloge pristigle iz ostalih zemalja

Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale koji su se, kako je istaknula, “dokazali u brojnim operacijama”.

Ministar Banožić je rekao da će međuresorno povjerenstvo nakon 12. prosinca dati prijedlog koji će uvažiti financijski karakter ponude, tehnički karakter ponude te vanjskopolitički kontekst i ‘rok trajanja’ sadašnjih MIG-a 21.

Rekao je da vlada konačnu odluku mogla donijeti početkom iduće godine.

Uz francusku, Hrvatska je za nove borbene avione dobila i švedsku, američku i izraelsku ponudu.




Ministrica Parly je kazala da Francuska želi s Hrvatskom, bez obzira na projekt nabave borbenih zrakoplova, “u cijelosti osnažiti naše strateško partnerstvo”, uključujući suradnju unutar europskog programa za industrijski razvoj na području obrane.

Smatra da bi od toga korist imale i hrvatska i francuska industrija.

Parly je kazala da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, posebice s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa suočava, poput terorističkih napada i niz kriza koje su izbile na pragu EU-a, od Libije, preko Balkana do Nagorno Karabaha.




“Više nego ikada je ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov… znamo da na Hrvatsku možemo računati”, rekla je Parly.

Ovo je drugi posjet ministrice Parly Hrvatskoj. U ožujku je boravila u Zagrebu gdje ju je također primio premijer Andrej Plenković s kojim je razgovarala o problemu ilegalnih migracija te ju je premijer izvijestio o svojem posjetu grčko-turskoj granici i tamošnjoj situaciji, kao i o naporima koje ulaže hrvatska policija u zaštiti granice.

Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.