Foto: Guliver Image/ Office of the President of Ukraine

Nakon rušenja brane Kahovka, prijeti ono od čega se strahovalo: ‘Uzorci pokazuju da je patogeni agens prisutan’

Autor: Dnevno.hr

Nakon rušenja brane Nova Kahovka, otkriveno je da uzročnik kolere prisutan u okolišu premda zasad nije otkriven nijedan slučaj bolesti, priopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Zbog plavljenja velikog područja nakon rušenja brane Kahovke na rijeci Dnjepru, na jugu Ukrajine, “epidemiološki nadzor bolesti koje se prenose vodom je pojačan”, rekla je dužnosnica za hitne operacije WHO-a Teresa Zakaria na tiskovnoj konferenciji.

WHO navodi da od početka ruske invazije 24. veljače 2022. u Ukrajini nije otkriven nijedan slučaj kolere. No, istaknula je Zakaria, “uzorci uzeti iz okoliša pokazuju da je patogeni agens prisutan, što znači da rizik postoji”.


‘Mogli bismo svaki čas otkriti slučajeve bolesti’

“Dakle, mogli bismo svaki čas otkriti slučajeve bolesti i dobro surađujemo s ukrajinskim ministarstvom zdravstva kako bismo se uvjerili da su spremni mehanizmi za uvoz cjepiva čim ono bude potrebno”, istaknula je.

Kolera je akutna infekcija crijeva koju uzrokuje bakterija Vibrio cholerae, a karakterizira je težak proljev zbog kojeg bolesnik može umrijeti za nekoliko sati ako ne dobije lijek.

Prekinut sustav opskrbe vodom i pročišćavanja otpadnih voda

Humanitarne krize, zbog kojih je prekinut sustav opskrbe vodom i pročišćavanja otpadnih voda te fluktuacija ljudi kroz loše opremljene i prekrcane kampove povećavaju opasnost od prenošenja kolere ako je bakterija prisutna ili se unese onamo.

Kijev i Moskva još se uvijek međusobno optužuju za rušenje brane, a okolna područja već osjećaju njezine teške posljedice: mnoga sela su poplavljena, tisuće civila hitno su evakuirane, a vlasti strahuju od ekološke katastrofe.

“Osim bolesti povezanih s vodom, poplava može prouzročiti ozljede i utapanje te poremetiti liječenje”, rekla je Zakaria, napomenuvši da će se svi ti rizici pratiti.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.