Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

NAKON ‘LOMAČE’ ODGOVORILA DEŽULOVIĆU! Selak Raspudić pozvala građane da se usprotive ludilu: ‘Svjesno iskrivljuje ono što javno govorim’

Autor: Valneo Kosić

“Građani moraju dobiti priliku za upravljanje epidemijom. Ako se to ne dogodi, bojim se da će rasti neredi i prosvjedi na ulicama, a to nitko ne bi htio”, poručila je prošlog tjedna zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić, komentiravši referendumsku inicijativu svoje stranke. Čini se kako je zbog takvog zahtjeva u Dežulovićevoj kolumni “Vještica Marija”, spaljena na lomači “neka švelja Marija Selak Raspudić” iz 16. stoljeća.

Dežulović je u svojoj kolumni pisao o švelji Mariji Selak Raspudić koja se 1600. godine usprotivila “kuga potvrdama” i uputila prijedlog da građani upravljaju epidemijom kuge. Prijedlog je usvojen, piše Dežulović, međutim, “niti tjedan kasnije, Marija Selak Raspudić, praćena klicanjem i molitvom građana, dovedena je na tradicionalno zagrebačko stratište na Središću kraj Mesničkih vrata, gdje je živa spaljena, zavezana za drveni stup namazan smolom”.

Dodao je kako je švelja spaljena jer je optužena da se “pouzdavajući u đavolska umijeća, bavila čarobnjaštvom i politikom”.

“Što to zna Selak Raspudić, a ne znaju epidemiolozi?”

Dežulović se naposljetku pita, “što to zna Marija Selak Raspudić, a ne znaju epidemiolozi s medicinskih fakulteta”.

“Otkud, dakle, nekome tko s doktoratom znanosti – a da pri tom nije doktorirao na osječkom Ekonomskom fakultetu – ideja da bi građani trebali upravljati pandemijom smrtonosnog virusa, nečim o čemu ni svi vodeći epidemiolozi u državi, ni sam ministar zdravstva, ne znaju dovoljno da bi upravljali situacijom bez grozničavog raspitivanja po svjetskim sveučilištima, institutima i časopisima? Što to građanin Hinko zna o ponašanju koronavirusa, što ne znaju virusolozi iz infektivnih klinika, što to o prevenciji Covida ne znaju epidemiolozi s medicinskih fakulteta, a zna građanka Marija, pa taman da je doktorirala filozofiju”, pita se Dežulović o referencama zastupnice da govori o nečemu što joj nije struka.

“Dežulovićeva teza je pogrešna, iskrivljuje ono što sam rekla”

Komentar na njegovu kolumnu dala nam je sama Marija Selak Raspudić koja poručuje kako je Dežulovićeva teza potpuno promašena te da on izvrće ono što je govorila.

“To je potpuno promašeno. On svjesno pojednostavljuje i svjesno iskrivljuje ono što javno govorim ili površno prati naš stav oko referenduma. Mi smo razotkrili da je Stožer nestručno tijelo u kojem sjedi više pravnika i ekonomista nego doktora medicine, a mi se nismo zalagali da građani odlučuju o epidemiološkim mjerama, nego da preko svojih legitimnih predstavnika u Saboru 2/3 većinom donose odluke o ograničavanju prava i sloboda, što je uostalom i ustavna zadaća saborskih zastupnika koju je HDZ je svjesno zaobišao. Njegova temeljna teza od koje polazi je potpuno pogrešna. Banalno iskrivljuje ono što sam govorila, da ja mislim da ja i građani trebamo odlučivati kako i koga treba cijepiti”, rekla nam je Selak Raspudić i dodala kako ima i nečega šovinističkog u njegovom komentaru.
“Ima nešto arhetipski i subliminalno šovinstički u tome da uvaženom, progresivnom, lijevom komentatoru baš padne na pamet povezati ženu u politici s vještičarenjem”, poručila je.

“Laska mi da je primijetio da imam madež”

Dodaje kako je se proziva samo zato što se usprotivila dogmama.

“Mnoge su žene kroz povijest koje su previše knjiga pročitale i previše jezika naučile bile prozvane vješticama. Mnogo veći umovi od mene su bili pritvoreni i mučeni jer su prepoznali da se Zemlja ipak kreće oko Sunca odnosno usudili se suprotstaviti vladajućim dogmama”, kaže.
Osim toga, mostova zastupnica našalila se i rekla kako je Dežulović propustio navesti i druga “vještičja obilježja”.

“Laska mi je da primijetio da imam madež ispod nosa/iznad usta, cijenim ljude koji imaju oko za detalje, ali previdio je da imam zelene oči, govorim latinski i da mi sestra ima crnu mačku”.

Marija Selak Raspudić: ‘Usprotivite se ovom ludilu”

Referendum za koji pokušavaju prikupiti potpise izazvao je veliku buru u politici. Unatoč tome što i dio lijevih stranaka traži da se i Sabor nešto pita u svemu ovome, Most je dobio podršku tek od stranke Fokus i Domovinskog pokreta. Pitali smo je kako ide skupljanje potpisa. Kaže kako ide dobro i da poziva sve građane da se “suprotstave ludilu”.

“Radimo punom parom. Vremenski uvjeti su teški, ali najveći problem ovako postavljenog referenduma je to što se mora skupiti nevjerojatno velik broj potpisa u nevjerojatno kratkom vremenskom roku, što je i smišljeno s ciljem da referendumi ne uspiju. Mi smo optimistični. Mislim da je važno što smo to pokrenuli, a znat ćemo jesmo li uspjeli kada prođu ova dva tjedna. Svaki je potpis zaista važan i pozivan sve da izađu te da se suprotstave ovom ludilu”, poručio je Marija Selak Raspudić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.