Screenshot/Facebook

Nakon devet mjeseci: Udruga ‘Are You Syrious’ vraća se u Porin

Autor:

Udruga “Are You Syrious” (AYS), koja se bavi pružanjem humanitarne i integracijske pomoći te informiranjem javnosti o problemima migranata, nakon devet mjeseci čekanja potpisala je ugovor s Ministarstvom unuAre You Syrioustarnjih poslova. Udruzi je time omogućen nastavak volontiranja u Porinu, prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu.

Potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon sastanka s državnom tajnicom Terezijom Gras, koja je prepoznala važnu ulogu udruge u integraciji najmlađih stanovnika Porina u hrvatsko društvo.

U AYS-u kažu da su i tražitelji azila i volonteri sretni zbog nastavka rada s djecom u prihvatilištu. “Moramo puno toga nadoknaditi. Naši volonteri protekle su tri godine djeci iz Porina održali oko pet tisuća sati grupnih i individualnih instrukcija i medijacija. Zbog problema s produljenjem ugovora, djeca su sredinom 2019. doživjela zastoj u učenju i zato nam je jako drago što je početkom nove školske godine počeo novi ciklus rada AYS-a s djecom”, komentirala je Tajana Tadić, projektna voditeljica udruge.

Podsjetimo, volonteri AYS-a educirani su stručnjaci koji djecu uče hrvatski jezik te ih pripremaju za ulazak u školski sustav, svakodnevno im pružajući besplatne instrukcije i pomoć u pisanju zadaća. U slobodno vrijeme vode ih na izlete, kreativne radionice te druge aktivnosti izvan Porina, dajući im time priliku za neopterećeni susret s domicilnim vršnjacima. Udruga već godinama uspješno provodi program Veliki brat/Velika sestra, po kojem se svakom djetetu ili obitelji dodjeljuje volonter zadužen za svladavanje jezičnih barijera, što ga čini svojevrsnim mostom između škole i obitelji.

U udruzi su, kažu, svjesni činjenice da predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija teško uspostavljaju dijalog oko poštivanja ljudskih prava izbjeglica na hrvatskim granicama, ali napominju kako se to ne smije odraziti na mogućnost volonterskog pružanja pomoći najranjivijima. Premda im je ugovor produljen samo do kraja tekućeg polugodišta, nadaju se njegovu daljnjem produljenju u korist naših najmlađih novih sugrađana.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.