fbpx
Foto: Sasa Buric / CROPIX, Ilustracija

NAJŽALOSNIJI DETALJ SMRTI DJEVOJČICE PARA SRCE! Majka iz Splita otkrila u kakvoj zemlji živimo: ‘Mi ih zovemo, a oni ne žele razgovarati’

Autor: Dnevno.hr

Zbog smrti šestogodišnje djevojčice u Splitu, kao i o raznim teorijama o uzroku njezine smrti, oglasila se predsjednica Udruge roditelja djece najtežih tjelesnih invalida i djece s poteškoćama u razvoju “Anđeli” Dijana Aničić. Preminula curica bila je članica ove udruge, a Aničić na ponašanje njezine majke i bake nikad nije imala zamjerku.

Odmah na početku razgovora za Slobodnu Dalmciju komentirala je sporne modrice koje su uočene na nesretnom djetetu.

“Uzroci modrica mogu biti svakakvi, a najmanje od zlostavljanja. Odgovorno tvrdim, po onome što mi znamo, da toga nije bilo. Ali tko sam ja da procjenjujem, znam samo da su ti ljudi dolazili kod nas i da na tom djetetu nikada nisam vidjela modrice. Uostalom, moja stručna služba bi mi to prijavila”, poručila je Aničić koja je i sama  majka bolesnog djeteta, 25-godišnjeg Duje.


‘Dobiješ 4000 kuna, pa se ti dalje snalazi sam’

Ljutnju prema zdravstvenom sustavu za koji smatra da ne pomaže dovoljno roditeljima teško bolesne djece ne krije.

“Daju ti status roditelja njegovatelja, dobiješ iz proračuna 4000 kuna, pa se ti dalje snalazi sam. A bolje da ne kažem što možete s tim statusom kad je riječ o teško bolesnoj djeci. Pitat ću vas ljudski, jesam li ja zdrava? Nisam. Ja sam šetajuća atomska bomba… I ne postoji taj normabel koji bi me smirio. Istina, nosim se sa svojom situacijom, ali pitanje je do kada”, priznala je Aničić.

Dodala je i da ova djeca znaju iznimno dugo čekati na potrebne preglede u bolnicama.

“Gdje da, primjerice, ta majka vodi svoje dijete na pregled kad se na njega čeka po dvije godine. Nema prioriteta za takvu djecu. Roditelji idu u bolnicu na centralno naručivanje, ako to uopće mogu jer kome će ostaviti dijete, pa kad dobiju termin, dobro dobiju. A svi znamo da se termini čekaju. I zato se, kad je potrebno, ide na Hitnu pomoć. Roditelji doma sve obavljaju sami, kad je frka, zove se Hitna, jer je svaka naša situacija žurna, a svaki dan života naše djece je Bogom dan”, napominje.

‘I tko se onda javi od svih njih?! Nitko’

A tako je, tvrdi, bilo i majci preminule djevojčice. Sve je radila sama te pomoć nije imala ni od koga…

“U zakonu stoji da djeca s teškim oboljenjima svakodnevno moraju imati medicinsku skrb u trajanju od dva sata. Ponavljam, svi životno ugroženi pacijenti na palijativi imaju pravo na medicinsku sestru dva sata dnevno. Ali je činjenica da ih nema.
Sve je to prepušteno privatnim ustanovama. I što one rade?! Ne znamo. Liječnica moga sina šalje uputnicu u sustav za njegu broj četiri kako bi dnevno dobio tih dva sata medicinske skrbi. I tko se onda javi od svih njih?! Nitko.

A zašto se ne javljaju, treba pitati njih. Kad ih zovete osobno, ne žele razgovarati i traže da im se jave liječnici. U gradu Splitu ne postoji dječja palijativa, niti je tko radi, niti tko o njoj razmišlja”, zaključila je Dijana Aničić.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.