Foto: Wikimedia

‘NAJVEĆI IZAZOV OD DRUGOG SVJETSKOG RATA’ Upozorila da se pripreme na teške mjesece koji dolaze

Autor: Hina / Ana Korenić

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u obraćanju Bundestagu građane Njemačke da ustraju u daljnjoj borbi protiv pandemije koronavirusa i da se pripreme na teške mjesece koji dolaze, označivši borbu protiv pandemije najvećim izazovom od 2. svjetskog rata.

“Pred nama su iznova, bez sumnje, teški mjeseci. Zima će biti teška, ali i ona će jednom proći”, rekla je njemačka kancelarka obraćajući se Bundestagu i objašnjavajući najnovije mjere u borbi protiv koronavirusa.

Ona je pozvala na solidarnost građana, posebice u ovom predblagdanskom i blagdanskom razdoblju.

“Upravo sada kada toliko mislimo na Božić i prijelaz u novu godinu, moja je želja da smo još više zajedno i da smo tu jedni za druge. Ako nam to uspije, onda ćemo izići iz krize”, rekla je Merkel.

‘Borba protiv pandemije najveći izazov od 2. svjetskog rata’

Ona je borbu protiv pandemije koronavirusa još jednom okarakterizirala kao “najveći izazov od Drugog svjetskog rata”, i to ne samo za Njemačku, nego i za Europsku uniju ali i čitav svijet.

S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka vjeruje da bi sadašnje mjere ograničenja kontakata mogle biti produljene i na siječanj.




Ona je rekla kako velike nade polaže u cjepiva i prikupljena saznanja o virusu, ali i činjenicu da se najveća većina građana drži propisanih mjera.

“Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela”, rekla je Merkel te je još jednom pozvala građane da upotrebljavaju službenu aplikaciju za praćenje pandemije.

Mjere produljene, okupljanja do pet osoba, za Božić 10




Merkel se u ime savezne vlade obratila Bundestagu dan nakon što je sa saveznim pokrajinama dogovoren novi paket mjera u borbi protiv pandemije. Mjere predviđaju produljenje zatvaranja, uvedeno početkom studenog, koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata, kulturnih ustanova i teretana.

Uz to su još uvedene i mjere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji.

Mjere okupljanja, koje sada dopuštaju najviše pet osoba iz dva kućanstva, tijekom božićnih praznika će biti povećane na deset osoba iz više kućanstava.

Merkel je nove mjere i produljenje starih opravdala još uvijek visokim brojem novozaraženih. Ona je ukazala na to da je krivulja rasta broja novozaraženih ublažena, ali ne dovoljno.

“To je tek prvi uspjeh, ali ne i trajni uspjeh”, rekla je Merkel. Cilj mjera je spuštanje vrijednosti incidencije ispod 50. U mnogim dijelovima Njemačke, poput Berlina, incidencija je trenutno preko 200.

Moguća i zabrana zimskog turizma

Njemačka kancelarka je najavila da će se njezina vlada založiti za zabranu zimskog turizma do 10. siječnja, ali je rekla da bi to moglo biti “teško” s obzirom na stajalište Austrije po tom pitanju.

Oporbena desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) kritizirala je nove mjere savezne i pokrajinskih vlada te je kancelarki predbacila da se mjere opet donose u uskom krugu “iza zatvorenih vrata”.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) je prije svega upozorila na posljedice produljenja zatvaranja na gospodarstvo.

Autor:Hina / Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.