NAJVEĆA TITOVA TAJNA: Evo koga je htio ubiti i što je rekao o Draži

Autor: Dnevno

Prošlo je točno 73 godine od smrti vođe četničkog pokreta, Dragoslava Draže Mihailovića.

Poznati doktor Predrag Lalević, prvi anesteziolog u poslijeratnoj Jugoslaviji i posljednjih 16 godina osobni liječnik Josipa Broza Tita otkrio je u razgovoru za jedne srpske novine da je posljednja Titova tajna bila, gdje je, zapravo, pokopan Draža Mihailović

Doktor Lalević se prisjetio jednog razgovara na “Galebu“: “prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito, i njegov liječnik. “Tito se okrenuo Miniću: A sjećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom?

Tada još nije bilo borbe četnika i partizana.

Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sjedio na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak. Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.

“U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: “Je li bogati, jesi li ti Rus?” “Nisam, ja sam Hrvat”, odgovori Tito.”Ako si”, kaže Draža. “Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša.

“Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, i sve nas je to jako iznenadilo. A Jovanka ga sve vreme podstiče da priča”, kaže Lalević za Nedeljnik.

“Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: ‘Moram  priznati, Draža je bio moja slabost.’ Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primjetio, a onda je rekao: ‘Vjerujte mi, da nije bilo izbjegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama.

“No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gdje je streljan Draža.

“Tito ništa nije rekao, a Jovanka je još više pocrvenila. Pričao sam to poslije Blaži Mandiću, Titovom sekretaru za štampu, i on mi nije vjerovao. Ne bih ni ja sebi vjerovao da nisam čuo i vidio svojim očima”, prisjetio se doktor Lalević.

Dr Samardžić je opisao i susret Draže.

“Obojica su znali ko je onaj drugi. Tito je imao plan da ubije Dražu i njegove, a Draža je imao plan da ubije Tita i njegove… Ili barem da ih izvede na sud. Draža je Titu predlagao rat u NDH, ali je to Broz odbio. Draža je naredio da mu dovedu Tita, zato je Tito došao u vilu Vojvode Mišića u selo Struganik. Tito je rekao da će tu voditi rat protiv Njemaca a Draža mu je rekao da već postoji front tamo gdje gine srpski narod a to je NDH. I Draža je predlagao Titu da se pridruži brobi u NDH. Tito je to odbio i ostao uporan o borbi sa Njemcima u Srbiji.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.