Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Najveći ljevičarski ideolog današnjice razbjesnio publiku: Udario na Izrael

Autor: Dnevno.hr

Poznati slovenski filozof Slavoj Žižek na otvaranju Frankfurtskog sajma knjiga govorio je o aktualnim događajima na Bliskom istoku. Među ostalim, rekao je da je Izrael na putu postati diktatura te da se Palestinci doživljavaju kao problem. Iz publike su se čule optužbe da relativizira to pitanje, a nekoliko gostiju je u znak prosvjeda napustilo dvoranu tijekom njegovog govora.

Sajam je otvorila slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar koja je u svom govoru istaknula značaj knjige za Slovence.


No, njezin govor zasjenio je nastup slovenskog filozofa Slavoja Žižeka koji se pojavio kao jedan od književnika govornika. Žižek nije mogao izbjeći komentiranje najnovija događanja na Bliskom istoku. Kako je rekao, za Gazu nema rješenja bez knjiga, a Izrael je, kako je citirao židovskog povjesničara i pisca Yuvala Noa Hararija, na putu postati diktatura.

“Treba pogledati njihovu situaciju, usporediti nešto što izgleda neusporedivo”, rekao je.

Žižeku se prvo ispred pozornice, a kasnije i direktno na njoj, suprotstavio državni tajnik za europske poslove Uwe Becker koji je, prema pisanju njemačkog Zeita, nekoliko puta izlazio iz dvorane. Becker je optužio Žižeka da relativizira zločine Hamasa, ali je filozof odbacio njegove optužbe.

Milanović se ne libi odbrusiti ni velikom Izraelu: Stigao žestoki odgovor hrvatskog predsjednika

“Samo čitajući knjige možemo postati svjesni situacije”, uvjeren je filozof. Kako je dodao, među ostalim, terorizam protiv Izraela je protiv svih vrijednosti za koje se zalaže Frankfurtski sajam knjiga, ali protiv vrijednosti Sajma je i odgađanje dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibla.

Navodi se da su pojedini gosti i sudionici glasno protestirali i napustili dvoranu nakon govora Žižeka što su mnogi opisali kao neprimjereno. Kako je na svom X profilu napisao glavni urednik i publicista izdavačke kuće Cankarjevo Aljoša Harlamov, u znak prosvjeda iz dvorane je izašao i gradonačelnik Frankfurta Mike Josef.
Sve je zasjenio

Kako piše Harlamov, Žižek je ukazao na prazne riječi koje su slušatelji mogli čuti u prethodnim govorima. “Žižek pokušava objasniti da ne relativizira Hamasov zločin, da ga jasno i odlučno osuđuje, ali ne čini se da će time uvjeriti uznemirene pojedince u dvorani”, kazao je Harlamov koji je Žižekov govor nazvao hrabrim i potrebnim.

Inače, glavni organizatori događaja otkazali su ceremoniju dodjele nagrade palestinskoj autorici Adaniji Shibli zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku. U pisanoj izjavi predstavnici udruge LitProm, koje joj je dodijelilo književnu nagradu, odluku su obrazložili time da ukidaju nagradu “zbog rata koji je započeo Hamas i u kojem stradaju milijuni ljudi u Izraelu i Palestini”.
 

Foto: CNN/Israel Defense Forces, Israeli Minister of Defence, Hamas

Prema njihovim riječima, trebalo bi tražiti prikladniji format i mjesto održavanja događaja. Kako ističu, nagradu će dobiti autorica, samo je pitanje kada i u kojem obliku. “Dodjela nagrade nikada nije bila upitna”, tvrde.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.