Foto: Volodymyr Tarasov/Guliver Images

‘NAJGORA PRVOTRAVANJSKA ŠALA NA SVIJETU!’ Zelenski bijesan, Ukrajina u nevjerici: ‘To su apsurdne vijesti’

Autor: Mia Peretić

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija “apsurdno” i pokazuje “potpunu propast” institucije.

“Nažalost, to su .. očito apsurdne i razorne vijesti”, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju naciji, dodavši da su ruske bombe u petak usmrtile petomjesečnog dječaka.

“A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija”, rekao je.

Kremlj je rekao u petak da planira “obaviti sve zadaće” koje mu pripadaju predsjedanjem.

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da “postupa profesionalno” kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta. Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenski.

“Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička – uništi mir”, poručio je Zelenski.




‘Najgora prvotravanjska šala na svijetu’

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba opisao je preuzimanje ruskog predsjedanja Vijećem 1. travnja dok se njena invazija na Ukrajinu proteže već drugu godinu kao “najgoru prvotravanjsku šalu na svijetu”.

Država koja sustavno krši sva temeljna pravila međunarodne sigurnosti predsjedava tijelom čija je jedina misija čuvanje i zaštita međunarodne sigurnosti”, rekao je Kuleba.

Diplomatski zbor UN-a itekako je svjestan javnog skepticizma prema Rusiji koja vodi Vijeće dok njezine trupe okupiraju dijelove Ukrajine, zemlje članice UN-a. Malo tko se sjeća da je Rusija zadnji put bila predsjednica Vijeća u veljači 2022. – tijekom pripreme za invaziju na Ukrajinu.




Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.