fbpx
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

NAJBOLJE JE ŠUTJETI! Kapitalcu HDZ-a prijeti pad: Čeka ga teška borba, već su ga svi otpisali

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić Zadranin je koji je na nacionalnu političku scenu zakoračio kao kadar iskusnoga HDZ-ova kapitalca Božidara Kalmete koji posljednja dva desetljeća gospodari zadarskim krajem. Pustio je Kalmeta i bez Erlića korijene u Plenkovićevoj Vladi, no to je odradio strateški pa svoje kadrove sve dosad nije gurao u prve redove, nego na pozicije državnih tajnika, što se zasad pokazuje kao mudar i isplativ potez, jer za razliku od ministara koji su prolazni, državne tajnike nitko ne provlači po medijima niti se njihova uloga u pojedinim resorima problematizira.

Najbolje je šutjeti

Problematizira se zato u dijelu HDZ-a Plenkovićeva pretjerana bliskost s Kalmetom, kojega još iz ere Ive Sanadera prate afere i sudska trakavica koja ponovno počinje, no bez obzira na to, svojeglavi Plenković nema namjeru okrenuti leđa tom zadarskom šefu HDZ-ove organizacije, čiji utjecaj po svemu sudeći polako, ali sigurno kopni, što se moglo naslutiti nakon posljednjih lokalnih izbora.

Još u izbornoj noći bilo je vidljivo da se vladajuća stranka u Zadru susreće sa situacijom kakva se ne pamti. Premda su HDZ-ovci osvojili gradonačelničku poziciju i zadržali vlast u gradu, nedostatak većine u Gradskom vijeću stvorio im je ozbiljne probleme zbog kojih se već neko vrijeme progovara o smanjenim Kalmetinim kapacitetima, koje su počeli kritizirati i u samom HDZ-u. Kako tvrde upućeni, on je na razini grada kao predsjednika organizacije nametnuo upravo Erlića, a on je bio taj koji je praktički samoinicijativno donio odluku da po novi mandat na čelu Zadra krene doktor Branko Dukić, koji se na lokalnim izborima nije proslavio, no nitko drugi nije se ni usudio suprotstaviti Kalmeti i predložiti svoju kandidaturu jer u toj organizaciji i u tom kraju vlada svojevrsni strah od Kalmetine moći.


Bez njega se, kako kažu, nemoguće zaposliti i ostvariti bilo koja prava i beneficije pa je najbolje šutjeti. Šuti se u zadarskom ogranku HDZ-a godinama, a ta šutnja se, izgleda, sve manje sviđa biračkom tijelu koje je Kalmetinu stranku kaznilo tako što se od lokalnih izbora do danas vode politička nadmetanja koja jasno ukazuju na krizu unutar vladajuće stranke, ali i na krizu u gradskoj vlasti zbog koje se Grad Zadar našao u nezavidnoj situaciji jer mu je blokiran proračun, što u HDZ-u izaziva strah od novih izbora koji im u ovom trenutku nisu u interesu. Prošle godine zadarski gradonačelnik Dukić proračun je predložio a da se prethodno nije konzultirao s većinom iz Gradskog vijeća.

‘Zbog blokade proračuna Zadru prijete izbori, počinju mu suđenja, njegovo vrijeme definitivno je prošlo’

Nema popuštanja

Uz niz amandmana koje su predložili Nezavisna lista osebujnog Enija Meštrovića, Akcija mladih i Domovinski pokret te SDP, proračun je izglasan, s tim da je Dukić odbijao povući vlastiti prijedlog koji bi rezultirao novim izborima. Znajući da su amandmani koje je predložila oporba nepredvidljivi, on se fokusirao na izvršenje vlastitog dijela proračunskih stavki, služeći se pravom da kao gradonačelnik s pet posto proračuna raspolaže samostalno, što se oporbi nije svidjelo jer su uvidjeli da njihovi amandmani u najvećoj mjeri na koncu nisu provedeni.

Dukić je pak nedavno na razgovore o proračunu za ovu, 2023. godinu, odlučio primijeniti nešto drugačiju strategiju pa je pozvao gradske vijećnike na dogovor, a njegovu pozivu odazvao se tek vijećnik Domovinskog pokreta i SDP-a koji može biti zadovoljan time što je njihov prijedlog o uvođenju građanskog odgoja u škole prihvaćen. Veliki je to ustupak iz vladajućih redova kada se zna koliko se HDZ odupire uvođenju građanskog odgoja u škole na nacionalnoj razini, no vlast je vlast, i kada je treba zadržati, tada svi principi padaju u vodu. Problem se za Dukića pojavio na Gradskom vijeću pred koje je stigao s usuglašenim proračunom teškim više od sto milijuna eura, nakon čega su Meštrović i Akcija mladih krenuli s novim amandmanima.

Iako je Dukić uvažio SDP-ove želje, oni su na sjednici Gradskog vijeća podržali amandmane opozicijskih kolega, nastojeći na taj način pobjeći od glasina koje kruže Zadrom, a u kontekstu kojih se progovara o lokalnoj koaliciji između ove dvije velike stranke. Kako Dukiću nije preostalo previše prostora za manevar, odlučio je odbiti opozicijske amandmane uviđajući da su oni teški deset posto proračuna, što je gradonačelnik nazvao nezakonitim, pozivajući zadarsku oporbu da amandmane uskladi sa zakonom jer su u nizu prijedloga kao izvore financiranja označili sredstva koja su već rezervirana i dogovorena u druge svrhe, što Grad Zadar ne može prenamijeniti.
U problemima je Dukić i utoliko što, kada bi pristao na zahtjeve i amandmane oporbe, ne bi mogao realizirati najavljene projekte, ali i zbog toga što bi, da udovolji njihovim zahtjevima, bio prisiljen dovesti u pitanje isplatu plaća zaposlenicima gradske uprave i zaposlenima u gradskim ustanovama i poduzećima, što ni njemu ni HDZ-u nije u interesu.

Zahtjev za ostavkom

Dukićeva odbijenica očekivano je izazvala košmar i sukobe između njega i oporbe koju zadarski gradonačelnik naziva političkim teroristima koji blokiraju projekte i razvoj grada. Dok ih je vrijeđao, Dukić je, očito svjestan da nema drugog izbora, kolege iz oporbe pozvao na konzultacije vezane uz deblokadu računa. Nije u ovoj priči uvrede sipao samo Dukić, i oporbenjaci su HDZ po običaju nazivali osuđenom kriminalnom organizacijom.
Na koncu je Dukić donio odluku o obustavi primjene proračuna i odluku o financiranju isključivo nužnih rashoda, nakon čega se obratio Ministarstvu financija i Ministarstvu uprave kako bi od njih dobio ocjenu proračunske zakonitosti pa je Zadar na koncu dobio tehnički proračun u iznosu od 25 milijuna eura na razdoblje od tri mjeseca, s tim da zasad isplate plaća gradskim službenicima ipak nisu dovedene u pitanje. Situacija u Zadru time se nije stabilizirala jer oporba i dalje stoji pri svojem i zahtijeva od Dukića da podnese ostavku, što on ne namjerava učiniti, iako ni oporbenim zastupnicima nije sasvim svejedno jer bi s novim izlaskom na birališta i njihove vijećničke fotelje bile dovedene u pitanje.
Dok se oni tako natežu i rastežu, Zadrani čekaju, a oni koji dobro poznaju odnose u zadarskoj županijskoj organizaciji progovaraju o brojnim turbulencijama pa kažu da Kalmeta sve manje uspijeva kontrolirati situaciju unutar stranke jer mu probleme stvaraju upravo oni koje je on lansirao na nacionalnu političku scenu. Takvi se navodno žele domoći njegove pozicije pa se i tijekom susreta s premijerom Plenkovićem kritički osvrću na Kalmetino djelovanje, iako se nerijetko baš ti koji mu rade o glavi na raznim susretima pojavljuju u njegovu društvu. Teško razdoblje za Kalmetinu opstojnost počelo je nakon izricanja presude Vrhovnog suda, kada je dio zadarskih HDZ-ovaca odlučio lobirati kod Plenkovića da se raspusti županijska organizacija HDZ-a Zadarske županije, argumentirajući svoje zahtjeve tezama da bi HDZ izgubio vladajuću poziciju i u zadarskom Gradskom vijeću i u Županijskoj skupštini da kojim slučajem dođe do ponavljanja izbora.

Bolna točka

Navodno je mimo Kalmetine struje odlučio zaplivati i ambiciozni Erlić koji bi rado preuzeo njegovu poziciju, no Plenković je zasad u pogledu rješavanja zadarskog slučaja suzdržan, dok je s druge strane Kalmeta sve oprezniji jer dobro poznaje svoje protivnike i svjestan je da će mu takvi okrenuti leđa ako krene prema dnu. Bez obzira na to što je svjestan onih koji mu rade iza leđa, Kalmeta se ne misli tek tako povući i umiroviti, on je to i Plenkoviću dao do znanja, a da, bez obzira na opstruiranja, u HDZ-u za njega još ima mjesta, jasno je i iz toga što je nedavno izabran za člana Nacionalnog odbora. Kalmetu uskoro očekuje novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, što nedvojbeno jest njegova bolna točka i njegova najveća slabost koju su spremni iskoristiti dečki koje je stvarao i koji ga nastoje eliminirati. Premda je on i tijekom podizanja prve optužnice ponavljao da se ne osjeća krivim, to uskoro mora početi dokazivati, proces će zacijelo biti dugotrajan i iscrpljujući, a hoće li se sve to odraziti na njegov utjecaj i političku karijeru, vidjet ćemo.

 
Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.