fbpx
Foto: Uros Hocevar / DELO / CROPIX

Najavljeno postupno otvaranje turističkih kapaciteta u Sloveniji! Vlada će i financijski pomoći turizmu

Autor: Dnevno

Novoosnovani tim slovenskog ministra gospodarstva predložio je postupno otvaranje smještajnih kapaciteta u turističkom sektoru, koji će zbog koronavirusa, vjerojatno, pretrpjeti najveće gubitke.

Tim navodi kako se najprije računa s otvaranjem manjih smještajnih kapaciteta. Na čelu tima je potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, a operativno ga vodi Simon Zajc, državni tajnik za turizam.

Na održanom sastanku na Brdu kod Kranja, Počivalšek se zauzeo za produživanje mjera i državnih subvencija za pomoć turizmu. Po njegovim riječima, mjere državne pomoći turizmu trebalo bi produžiti za četiri mjeseca ili čak do kraja godine.


Također, trebalo bi formirati poseban fond koji bi nepovratnim sredstvima i povoljnim kreditima omogućio da turistička poduzeća s dovoljno likvidnosti nastave poslovati i ulože u nov investicijski ciklus za oživljavanje te grane, koja čini 12 posto slovenskog BDP-a.

Državni tajnik Simon Zajc rekao je kako vlada planira da bi već idućeg tjedna mogli biti otvoreni manji smještajni kapaciteti koji mogu primiti do 30 gostiju.

Nakon toga, u lipnju, u obzir bi došlo u obzir i otvaranje većih smještajnih objekata – hotela, wellness centara i ostalih dionika na turističkom tržištu.

Kako kaže Zajc, o svemu tome, vlada će se konzultirati sa zdravstvenim stručnjacima koji sudjeluju u radu tima.

Predstavnici hotelijera i lokalnih turističkih organizacija izrazili su zadovoljstvo što vlada razmišlja o ponovnom pokretanju turizma i financijskoj potpori toj grani te navode da ove godine očekuju pad od 70 posto prihoda na godišnjoj razini.

Predsjednik Turističkog saveza Slovenije Gregor Jamnik, smatra da ako se s početkom lipnja otvore granice susjednih država, onda bi hoteli mogli imati 30-postotnu popunjenost, a na jesen 50-postonu.
Jamnik dodaje da će turisti o mogućem dolasku odlučivati u zadnjem trenutku.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.