Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

NAJAVLJENE STROŽE KONTROLE: Ljudi se bune protiv liječnika opće prakse, kažu da sve teže ostvaruju zdravstvenu zaštitu?

Autor: Ines Brežnjak

Zbog kaotične situacije u zdravstvu, posljednjih dana na sve strane pljušte optužbe.

Sad pak je zaiskrilo na liniji obiteljskih liječnika i hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koji je najavio kontrole kod liječnika obiteljske medicine.

O tome se jučer na društvenim mrežama oglasila Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), kojoj izgleda te kontrole nisu baš najbolje sjele.

“Diljem RH obiteljskim liječnicima ovih su se tjedana najavili kontrolori HZZO-a. Dok RH bilježi rekorde u broju zaraženih, udvostručuje se broj umrlih, bolnički kapaciteti pucaju, liječnici umirovljenici hrabro se odazivaju pozivu upomoć izlažući se riziku obolijevanja od teške bolesti i smrti, epidemiolozi više ne uspijevaju pratiti kontakte, studentni medicine pohrlili su upomoć, obiteljska grca sa po 100 – 150 i više kontakata dnevno, uz sve to provodeći cijepljenje nikad većeg broja pacijenata, naši hrabri HZZO kontrolori također su se izgleda odazvali ministrovom pozivu na opću mobilizaciju zdravstva!

Spremno čekaju da im se još isti dan dostavi sva moguća dokumentacija o pacijentima na bolovanju kako bi procijenili je li ono opravdano ili nije i kako bi našli kakav zgodan razlog da kazne obiteljskog liječnika. Nekima su kontrolirali propisivanje lijekova po preporuci bolničkih doktora, nekima je li točka u šifri dijagnoze na pravom mjestu, neke provjeravali jesu li na radnom mjestu…

I sav taj težak i u ovom trenutku za hrvatsko zdravstvo presudno važan posao, radili su naravno iz daleka, iz svojih toplih ureda jer sačuvaj bože narušavati tešku epidemiološku situaciju u zemlji. #budimoodgovorni, naravno. Sve samo da se pomogne onima na prvoj crti!”, napisali su u svojoj objavi.




Danas pak su se o svemu putem priopćenja oglasili i iz HZZO-a.

“S obzirom kako se Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) oglasila putem društvenih mreža negodujući zbog najave kontrolora Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o obavljanju redovnih kontrola u ugovornim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, želimo pojasniti sljedeće.

Ističemo kako je HZZO i u vrijeme epidemije koronavirusom nastavio s provođenjem kontrola na način prilagođen trenutnim uvjetima”, kazali su.




Iz HZZO-a su pojasnili da sve učestalije zaprimaju prigovore osiguranih osoba na otežano ostvarivanje zdravstvene zaštite u ordinacijama izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite zbog nemogućnosti uspostave kontakta s ordinacijama osobno ili putem telefona, te su stoga od početka epidemije kontrole radnog vremena ugovornih ordinacija učestalije radi osiguranja dostupnosti zdravstvene zaštite osiguranim osobama u potrebi.

“Također, provode se kontrole bolovanja, kao i kontrole u svim slučajevima saznanja za postupanje ugovornih subjekata koje je protivno propisima i općim aktima HZZO-a, a osobito ukoliko bi to postupanje imalo za posljedicu uskratu prava na zdravstvenu zaštitu osiguranih osoba.

Provode se i kontrole u svim slučajevima kada je potrebno osigurati provođenje zdravstvene zaštite sukladno danim uputama Kriznog stožera i Ministarstva zdravstva, a sve kako bi se očuvalo funkcioniranje zdravstvenog sustava. Naime dobili smo pritužbe Covid-19 pozitivnih pacijenta koje njihovi odabrani liječnici nisu kontaktirali kako bi im dali upute, kao ni njihove kontakte”, kazali su iz HZZO-a.

Istaknuli su kako im je neshvatljivo da doktori iz KoHOM-a, koji su njihovi ugovorni partneri, prozivaju HZZO u ovim teškim vremenima zbog obavljanja svojeg redovnog posla, kojem je cilj da njihove osigurane osobe ne bi bile zakinute u svojim pravima na zdravstvenu zaštitu.

“Treba napomenuti da svatko tko svoj posao radi sukladno potpisanom ugovoru ne treba se bojati nikakve kontrole”, zaključuju iz HZZO-a.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.