Foto: DIRH

NAIŠLI NA ZAKLANE ŽIVOTINJE I TRAGOVI KRVI! Inspektori su imali što za vidjeti: Napravio priručnu klaonicu, pa meso prodavao na istoj lokaciji

Autor: Dnevno.hr

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tijekom jučerašnjeg dana, a nakon provedenih istražnih radnji, otkrila je u stambenoj kući na području Dalmacije, u pratećim prostorijama, prostoriju uređenu kao priručna klaonica, opremljenu opremom za klanje životinja.

U trenutku nadzora u prostoriji su, kako su priopćili, nađena tkiva zaklanih životinja kao i tragovi krvi. Daljnjom pretragom u registriranoj mesnici na istoj lokaciji zatečen je veći broj svinjskih polovica, janjećih trupova, odojak te komadi rasječenog svinjskog mesa za koje subjekt u poslovanju s hranom nije mogao dokazati podrijetlo. Također na istima nisu bile oznaka zdravstvene ispravnosti, tj. nisu imali podrijetlo iz odobrenog objekta te nisu podvrgnuti obaveznom ante mortem i post mortem pregledu.

Zatečeno meso je sukladno zakonskim propisima neškodljivo zbrinuto te je naređeno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostorija. Inspekcijski postupak je u tijeku te će slijedom utvrđenog biti podnesena kaznena prijava i prekršajni nalog.

Foto: DIRH

Ove godine obavili 36 nadzora ilegalnih klaonica

Ovakve nadzore veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavlja redovito sukladno planovima rada te zaprimljenim prijavama. Tako je tijekom samo ove godine obavljeno 36 nadzora kontrole ilegalnog obavljanja djelatnosti klanja i prerade mesa, stoji u priopćenju.

Ovi nadzori prvenstveno imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi i suzbijanje širenja zaraznih bolesti koje se mogu prenositi živim životinjama, mesom i proizvodima od mesa.

“S obzirom na to da se dolaskom hladnijeg zimskog razdoblja približava i tzv. tradicionalno kolinje podsjećamo i na važeće propise i obveze vezane uz svinjokolju”, kažu u Veterinarskoj inspekciji.

Foto: DIRH

‘Klanje svinja potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi’

Pravilnikom o klanju životinja namijenjenih potrošnji u kućanstvu dozvoljava se klanje (svinje, ovce, koze, perad, kunići/zečevi i uzgojena divljač) izvan klaonice, ako su meso i mesni proizvodi tih životinja namijenjeni potrebama vlastitog domaćinstva. Prema Uredbi o zdravlju životinja 2016/429, sve lokacije odnosno farme i gospodarstva na kojima se drže svinje, bez obzira na njihov broj, moraju biti registrirana.




Nadalje, sve svinje u Republici Hrvatskoj moraju biti označene ušnom markicom ili tetovirnim brojem te je obvezna pretrage na Trichinellu u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Isto tako, klanje svinja, čije je meso namijenjeno za osobnu uporabu u kućanstvu potrebno je prijaviti veterinarskoj organizaciji ili praksi najkasnije 24 sata prije klanja. Nužno je i provođenje svih potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Republiku Hrvatsku, navode.

Foto: DIRH

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.