Foto: Ivo Ravlic / CROPIX

Nadbiskup poslao pismo vjeroučiteljima: Traži da postrože vjeronauk u školama

Autor: Dnevno.hr

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša uputio je pismo vjeroučiteljima na početku školske godine.

U njemu ih je pozvao da postrože vjeronauk kao predmet u školi.


Nadbiskupovo pismo prenosimo u cijelosti.

‘Iznova osvijestiti vrijednost naše misije i važnost škole’

“Drage vjeroučiteljice i dragi vjeroučitelji,

započela je nova školska godina koja stavlja pred vas, vaše učenike, njihove roditelje, učitelje i sve prosvjetne djelatnike nove mogućnosti i brojne izazove. Njezin početak s uobičajenim pripremama, uz redovitu odgovornost nosi sa sobom i jedinstvenu perspektivu.

U pripremi za nove vjeronaučne i odgojne aktivnosti, trebamo imati na umu naše učenike, posebno one koji prvi put sjedaju u školske klupe. Djeca i mladi predstavljaju neprocjenjivo blago za obitelji, Crkvu i društvo u cjelini. To blago povjerava se onima kojima vjerujemo. Stoga je ključno na početku školske godine iznova osvijestiti vrijednost naše misije i važnost škole kao neizostavnog mjesta ljudskog, kulturnog, društvenog i duhovnog rasta i sazrijevanja.

Nadbiskup Kutleša: ‘Potvrđeno je da je ova slika Gospe plakala ljudskim suzama, evo zašto plače’

Biti vjeroučitelj jedan je od uzvišenijih poziva koji netko može primiti. Dostojanstvo našeg poziva temelji se na Isusu Kristu – Učitelju od kojega svi učimo. Poučavanje o vjeri u školi znači aktivno sudjelovati u poslanju Crkve. Vjeronauk u školi omogućuje važan dijalog između religije, Crkve i društva, posebice u području odgoja i obrazovanja, što je jedan od najefikasnijih načina humanizacije svijeta i povijesti. Jedan od aktualnih ciljeva obrazovanja je pomoći učenicima razviti svoj identitet te ih osposobiti za suživot s drugima, za otvorenost i dijalog, međusobno poštovanje i prihvaćanje.
‘Jednako zahtjevan u sustavnosti i strogosti poput ostalih predmeta’

Vjeronauk se izdvaja među ostalim predmetima jer ima sposobnost proširenja horizonta smisla, cijeneći i potičući druge školske discipline. Stoga Opći direktorij za katehezu inzistira na tome da “školski vjeronauk bude, kao i ostali školski predmeti, jednako zahtjevan u sustavnosti i strogosti poput ostalih predmeta. On mora prikazati kršćansku poruku i događaj istom ozbiljnošću i dubinom kojima ostali predmeti predstavljaju svoja saznanja. No on se uz njih ne smješta kao sporedna stvar već u potrebni interdisciplinarni dijalog” (ODK, 73).

Vjeronauk mora postati pravo središte dijaloga iz kojeg će učenici i drugi sudionici obrazovnog procesa učiti i pronalaziti nadahnuće. Da bismo to ostvarili, potrebni su nam kvalificirani, obrazovani, duhovni i predani vjeroučitelji. Može se reći da vjeroučitelj treba biti više od običnog učitelja – uz svoje pedagoške i metodičke vještine, treba posjedovati darove svjetla, mudrosti i snage Duha Svetoga. Zato su vjeroučitelji pozvani iskazati svim učenicima ljubaznost kako bi osjetili koliko nam je do njih stalo, koliko su nam dragocjeni i koliko nam znače njihove potrebe i snovi – dakle, koliko nam je stalo do njihovog dobra.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kao Crkva, zajedno smo na sinodalnom putu, trudeći se razumjeti što nam Gospodin želi poručiti. Vaš sinodalni hod ostvarujete se u školama, učionicama, na školskim igralištima, među kolegama, učenicima, njihovim roditeljima i ostalim suradnicima. Pozvani ste biti vjerni i autentični suputnici Isusovih učenika, uvijek spremni pružiti obrazloženje nade koja je u vama (usp. 1Pt 3,15).

‘Gledajte hrabro prema budućnosti’

Želim vam da novu školsku godinu započnete ispunjeni radošću, posvećenošću, odgovornošću i motivacijom za zajednički hod s učenicima. U današnjem svijetu, gdje se često nudi besmisao i strah, vjera je ključna za cjeloviti razvoj osobe i izgradnju humanijeg društva u kojem će se ljudi međusobno poštovati, razumjeti i surađivati. Neka vaša prisutnost bude svjetionik na njihovu putovanju prema smislu i prihvaćanju života s povjerenjem i nadom. Budite im poticaj i pomoć u njihovu duhovnom i intelektualnom rastu.

Dragi vjeroučitelji, neka u vašim srcima nikada ne ponestane strasti za odgojem i evangelizacijom te odgovornosti kojom ćete se predano posvetiti svakom učeniku. Gledajte hrabro prema budućnosti i uvijek stavljajte učenika i njegovo dostojanstvo u središte vjeronaučnog procesa kako bi se istaknula njegova jedinstvenost, ljepota i originalnost.
Vjeroučiteljski poziv ima neprocjenjivu vrijednost za budućnost vjere, čovječanstva, društva i Crkve. Nikada nemojte sumnjati u važnost svog rada, čak ni u najizazovnijim trenutcima. Neka vam vjera u Krista bude neprestana podrška, snaga i izvor inspiracije za vašu odgojnu, kulturnu i evangelizacijsku misiju.

Na ovom putu neka vas nadahnjuju i prate Majka Marija i blaženi Alojzije Stepinac”, napisao je Kutleša.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.