Flickr

Nacionalni stožer napravio zbrku među trgovcima, iz HUP-a poručuju: ‘ODLUKA NIJE DONESENA NA VRIJEME!’

Autor: D.Kt.

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite nenadano ukinuo zabranu rada nedjeljom, među trgovcima je nastala pomutnja koju je danas dodatno potaknuo predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel poručivši trgovcima da bi mogli biti sankcionirani ako u nedjelju budu radili i pri tom se pozvao na zakon o radu koji obvezuje da se raspored rada mora napraviti za sedam dana unaprijed. A na sve to dodatnu zbrku stvara i činjenica da u subotu, nakon 20 godina, Dan državnosti ponovno obilježavamo 30. svibnja pa će kao državni praznik i to biti neradni dan.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca na upit naše redakcije odgovaraju da će većina trgovaca okupljenih u HUP-Udruzi trgovine raditi nedjeljom.

“Zakon o radu čl. 66. propisuje da poslodavac mora obavijestiti radnika o njegovu rasporedu ili promjeni njegova rasporeda radnog vremena najmanje tjedan dana unaprijed, osim u slučaju prijeke potrebe za radom radnika. Aktualna COVID-19 situacija, ograničavanje i zabrana rada trgovina u zadnjih nekoliko mjeseci te nedostatak financija poduzetnika svakako je iznimna situacija koja zahtijeva i angažman radnika, kao što se navodi u Zakonu u radu, a jučerašnja objava Stožera nije donesena na vrijeme da bi trgovci mogli s njom planirati tj. radi se o izvanrednoj odluci”, stoji u odgovoru HUP-a na naš upit.

Tako ćemo zbog neusklađenosti odluke Nacionalnog stožera i Zakona o radu te novog-starog praznika Dana državnosti, u nedjelju 31. svibnja imati poprilično šarolik raspored rada trgovačkih lanaca i trgovačkih centara.

Već nekoliko dana je poznato da su iz Pevexa poručili kako neće raditi nedjeljom (čak štoviše, jedan su od rijetkih trgovačkih lanaca koji u potpunosti podržavaju zabranu rada nedjeljom), s tim da vrata neće otvoriti ni na praznik u subotu. S druge strane neki trgovački lanci uspjeli su prilagoditi vrijeme novoj odluci.

Prema podacima dostupnima s mrežnih stranica, cijeli vikend neće raditi ni DM ni Emmezeta ni Kaufland. Za Konzum se zna da neće raditi u subotu, ali ostaje nejasno hoće li otvoriti vrata u nedjelju.

Lidl će sigurno raditi u nedjelju, dok blagdanima i praznicima inače ne rade, pa neće ni u subotu.




Izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Dražen Oreščanin u izjavi za Dnevno poručuje da je njihov stav da se treba držati zakona, a ako se radnici i poslodavci suglase da će raditi u nedjelju tada bi zaposlenicima trebalo platiti veću satnicu.

“Budući da je u subotu praznik možda bi bilo najbolje da ovu nedjelju ostanu zatvoreni, no na svakom je trgovcu da sam odluči hoće li raditi ili neće”, poručio je Oreščanin.

Predsjednik Udruge developera pri HUP-u Denis Čupić u izjavi za RTL podsjetio je da radno zakonodavstvo predviđa višu silu pa bi se prema njegovim riječima trenutna situacija s enormnim padom prodaje i visokim zalihama sezonskih roba na policama mogla tako pretumačiti. Pri tom se obrušio na sindikate:




“Vjerujem da radnicima je itekako u interesu očuvanje tvrtki za koje rade pa tako i njihovih radnih mjesta dok od sindikata sve više vidimo populističke poruke, neargumentirano guranje svjetonazorskih ispred analitičkih argumenata gospodarstva te u krajnjoj liniji nikako nejasno zalaganje za očuvanje radnih mjesta, plaća, a naravno za sve nepravilnosti i zalaganje za kontrolu istih. Naime, u cijeloj diskusiji sindikati paušalno prozivaju poslodavce, a ukoliko nepravilnosti oko plaćanja postoje nadam se da su iste redovno prijavljivali. Isto tako gospodin Novosel očito vođen svjetonazorom propušta uvidjeti da se Zakonom o trgovini ne regulira rad radnika nego samo trgovačkih objekata te se i dalje mogu puniti police, skladišta i slični poslovi obavljati. Isto tako sindikati propuštaju shvatiti da se radnik štiti Zakonom o radu koji definira maksimalni broj nedjelja koji radnik može raditi i bazno povećanje je jedan nedvosmislen način. Sada su radnici ostavljeni na milost kolektivnim ugovorima kojih nema dok se ne donesu umjesto da radnike štiti kvalitetan Zakon o radu. Samo tada bi se smanjio potencijal neargumentiranih izjava i paušalnih medijskih ocjena sindikalnih čelnika”, zaključuje Čupić.

Ukinuta je zabrana rada nedjeljom, ali…: ‘Ako netko bude radio ovu nedjelju, bit će sankcioniran!’

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.