fbpx
Foto: Wochit / Hoshang Hashimi / AFP

‘NAĆI ĆU TE I OSVETITI SE’ Oni idu od vrata do vrata i traže ih, moraju se kriti od talibana: ‘Čim su ih opisali, znala sam tko me traži’

Autor: Mia Peretić

Bile su promicateljice ženskih prava u Afganistanu, branile su zakon i tražile pravdu za one na marginama društva u svojoj zemlji. Sada se više od 220 afganistanskih sutkinja skriva u strahu od osvete talibana.

Šest bivših sutkinja razgovaralo je s novinarima BBC-a s tajnih lokacija diljem Afganistana. Njihova su imena skrivena kako bi ih se zaštitilo.

Tijekom svoje sudačke karijere, Masooma je osudila stotine muškaraca za nasilje nad ženama, uključujući silovanje, ubojstva i mučenje.

No, samo nekoliko dana nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad njezinim gradom i kada su tisuće osuđenih kriminalaca puštene iz zatvora, počele su prijetnje smrću. Tekstualne i glasovne poruke s nepoznatih brojeva zatrpavale su njezin telefon.

“Bila je ponoć kad smo čuli da su talibani oslobodili sve zatvorenike iz zatvora”, kaže Masooma.

Rekao mi je: Kad izađem, učinit ću vam isto što sam učinio svojoj ženi

U posljednjih 20 godina, 270 žena je radilo na poziciji sutkinja u Afganistanu. Kao neke od najmoćnijih i najistaknutijih žena u zemlji, poznate su javne osobe. “Putujući automobilom izvan grada, nosila sam burku kako me nitko ne bi prepoznao. Na sreću, prošli smo sve talibanske punktove.”

Ubrzo nakon što su otišli, susjedi su joj poslali poruku da je nekoliko pripadnika talibana stiglo u njezinu staru kuću. Masooma kaže da znala tko je traži čim su joj opisali muškarce. Nekoliko mjeseci prije no što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, Masooma je presudila u predmetu protiv jednog od talibana zbog brutalnog ubojstva njegove žene.

Nakon što je proglašen krivim, Masooma je tog čovjeka osudila na 20 godina zatvora. “Još uvijek mogu vidjeti sliku te mlade žene u svojoj glavi. Bio je to brutalan zločin”, kaže Masooma.
“Nakon što je slučaj okončan, zločinac mi je prišao i rekao: ‘Kad izađem iz zatvora, učinit ću vam ono što sam učinio svojoj ženi. U to vrijeme ga nisam shvaćala ozbiljno. Ali otkad su talibani preuzeli vlast, nazvao me mnogo puta i rekao da je uzeo sve moje podatke iz sudskih ureda. Rekao mi je: ‘Naći ću te i osvetiti se”, kaže bivša sutkinja koju predstavljaju kao Masooma.

Sve bivše sutkinje strahuju od talibana, oni opovrgavaju njihove tvrdnje

Svjedočanstva ostalih bivših sutkinja koje se sada skrivaju gotovo su identična. Sve su primile prijetnje smrću od talibana koje su ranije osudile na kaznu zatvora. Četiri sutkinje su navele točna imena muškaraca koje su osudile jer su ubili svoje žene. Bivše sutkinje mijenjaju svoje lokacije svakih nekoliko dana. Doznale su da im članove obitelji, prijatelje i susjede redovito obilaze i ispituju gdje su.

Glasnogovornik talibana Bilal Karimi je za BBC reagirao na navode ovih žena: “Sutkinje bi trebale živjeti kao i svaka druga obitelj, bez straha. Nitko im ne bi trebao prijetiti. Naše specijalne vojne jedinice imaju obvezu istražiti sve takve pritužbe i reagirati ako utvrde da su točne”. Ponovio je i da su talibani obećali opću amnestiju za sve djelatnike bivše afganistanske vlade.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.