O skandaloznom kažnjavanju liječnice oglasili se i njezini kolege! Evo što poručuju.

Autor: Dnevno

Već smo pisali o slučaju liječnice koja je kažnjena jer nije obavijestila policiju o zdravstvenom stanju pacijenta, kojemu je ujedno i obiteljska liječnica, a koji je izazvao prometnu nesreću na naplatnim kućicama u Svetoj Heleni. No, slučaj dobiva i očekivane reakcije. 

PRESEDAN! Za stravičnu prometnu nesreću na naplatnim kućicama kažnjena – obiteljska liječnica

Naime, na cijelu situaciju odlučila je reagirati i Hrvatska udruga za medicinsko pravo čije priopćenje u cijelosti prenosimo. 

“Postupanje represivnih policijskih i pravosudnih tijela u slučaju liječnice drogiranog vozača, koji je skrivio nesreću na naplatnoj postaji autoceste kod Svete Helene, apsolutni je poraz tzv. pravne države i dokaz da je ovako postavljeni državni sustav ništa drugo nego, slobodno možemo kazati, maćeha zdravstvenom radniku.

Nezamisliva je brzina reakcije policijskih službenika te suda u procesuiranju i sankcioniranju liječnika u predmetnom slučaju, ali i nezainteresiranost i tromost istog aparata kad se određena kaznena i prekršajna djela svakodnevno i u tolikoj mjeri i obimu čine protiv zdravstvenog radnika nauštrb pacijenta i zdravstvenog sustava u cjelini.

Postavlja se pitanje je li uopće, sad nam se već čini, samo prikrivena floskula, inače Ustavom RH utvrđena vrijednosna kategorija zdravstvena zaštita i njen nositelj i ima li smisla i logičnog utemeljenja u ovako postavljenim vrijednosnim parametrima, odnosno postoje li i hoće li zaista više postojati u RH liječnika i zdravstvenih radnika koji će moći i dalje entuzijastički obavljati svoj posao te usporedno tome otrpjeti ovakve i sve druge u posljednje vrijeme javnosti dobro poznate svakodnevne sustavne udarce društva na svim razinama vlasti.




Malo je reći kako je nevjerojatno da se zakonska norma odredbe članka 233. Zakona o sigurnosti prometa na cestama ovako paušalno i potpuno krivo tumači i provodi od strane policije, ali i samog suda.

Začuđuje nepoznavanje ili zanemarivanje istih tih tijela odredbi drugih relavantnih zakonskih akata, poglavito Zakona o liječništvu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i Zakona o zaštiti prava pacijenata, koji su ovakvim postupanjem policije i suda aposlutno bile neprimjenjene i slobodni smo naznačiti i prekršene. Od instituta pretrage liječničke ordinacije koja se smije i može obaviti samo u određenim slučajevima i pod jasno utvrđenim okolnostima (sumnja u postojanje kaznenog dijela), kao i instituta liječničke tajne i zaštićenosti medicinske dokumentacije. Nejasno je kažnjavanje liječnika zbog neinformiranja, a prema pisanjima medija radi se o slučaju osobe koja je godinama evidentirana kao ovisnik, a koju činjenicu su nedvojbeno znali ili trebali već prije znati policijski službenici i bez posebnih specijalnih naknadnih tzv. dojava i obavijesti od strane kažnjenog liječnika.

Strašno je kako se ovakvim evidentnim kontinuitetom diskreditacije zdravstvenog radnika istog dovodi u stanje beznađa i straha, pogavito od sustava i tijela koji su ih prioritetno dužni štititi u obavljanju zdravstvene djelatnosti kao ustavne kategorije. S druge strane, nepružanjem temelja sigurnog rada kao i primjerenog materijalnog statusa, sustav sve više udaljava zdravstvenog radnika od još uvijek isključivo samoprijegornog i entuzijastičkog obavljanja zdravstvene djelatnosti i pružanja zdravstvene skrbi.




Hrvatska udruga za medicinsko pravo ovim putem apelira na cjelokupni sustav i nadležna tijela da prestanu biti maćeha zdravstvenom radniku, te da mu, kao nositelju ustavne kategorije , konačno omogući siguran i zadovoljan rad na dobrobit svih pacijenata i građana RH.

U predmetnom procesu ključnu ulogu moraju imati i nadležna strukovna udruženja, komore i profesionalne udruge koje se trebaju znati nositi s teretom samočuvanja vlastitih pozicija te potrebom zajedničkog djelovanja i izbjegavanja prozivanja i pozivanja odgovornosti ili prebacivanja krivnje na druge zdravstvene radnike, radili oni na bolničkoj ili primarnoj razini ili u državnom ili privatnom sektoru.

Zajedničkim djelovanjem predmetnih asocijacija, sustavu državne vlasti se može pokazati da zdravstveni radnik i zdravstvena djelatnost moraju imati posebno mjesto u društvenom poretku te da institucije državne vlasti moraju konačno percipirati zdravstvenog radnika kao posebnu vrijednost i jednog od temeljnih stupova društva i države.” Sve ovo poručuje u svojem priopćenju predsjednik Udruge, Miran Cvitković.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.