Foto: Nikola Vilic / CROPIX

NA RED SU DOŠLI I ZATVORI: Počinje prva faza popuštanja mjera, evo što se mijenja

Autor: Dnevno

Na službenoj stranici Vlade po pitanju koronavirusa, objavljen je i datum prve faze ublažavanja mjera u zatvorima. Tako stoji da prva faza počinje u ponedjeljak, a iako Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) službeno još nije objavio nikakve preporuke, Vlada predlaže neke mjere koji se tiču odobravanja posjeta.

Sve osobe koje žele posjetiti zatvorenike u kaznena tijela mogu pristupiti samo sa zaštitnom opremom (maska i rukavice), a broj posjetitelja zatvorenika ograničen je na maksimalno dvije odrasle osobe, ističu.

S druge strane, broj posjetitelja za zatvorenike koji su roditelji ograničen je na maksimalno četiri osobe (dvije odrasle osobe i dva djeteta), a na ulazu u prostore kaznenog tijela svi će  posjetitelji biti podrvgnuti mjerenju tjelesne temperature beskontaktnim toplomjerima.

Posjetitelji su prilikom boravka u kaznenom tijelu dužni koristiti zaštitnu opremu (maske, rukavice), kao i sredstva za dezinfekciju ruku i obuće koja će se nalaziti na ulasku u prostorije za posjete. Tijekom realizacije posjeta nije dozvoljeno ostvarivanje tjelesnih kontakata između zatvorenika i njegovih posjetitelja, a prostorija za posjete obavezno će se dezinficirati između dvije grupe posjetitelja, zaključuju.

Istaknuli su i kako se funkcionalni radovi u kaznenim tijelima mogu izvoditi uz pridržavanje svih epidemioloških mjera koje su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo propisane za obavljanje tih aktivnosti.

Tako se recimo prilikom obavljanja aktivnosti unutar zatvorskog sustava, sudeći prema postojećim mjerama, otkazuju sve grupne aktivnosti zatvorenika unutar ustanove ili ih se organizira poštujući socijalnu distancu između ljudi na način da u grupi ne bude prisutno više od pet osoba (grupne terapije, rekreativne aktivnosti, radne terapije, prehrana)- Ovakav grupni rad neophodno je organizirati u što većoj prostoriji ili na otvorenom (prednost grupni rad na otvorenom) na način da se osobe rasporede (sjednu) što dalje jedan od drugoga (primjerice s jednim ili dva prazna sjedala između dvije osoba i slično.

Ako je moguće, preporučljivo je osigurati razmak od dva metra između osoba, naveli su početkom pandemije iz HZJZ-a. Također, uobičajene dnevne aktivnosti, boravak na svježem zraku, održavanje redovne tjelesne aktivnosti u unutarnjim i vanjskim prostorima u sklopu kaznenog tijela, mora se organizirati poštujući socijalnu distancu između ljudi; primjerice da na vanjske prostore kaznenog tijela ide manji broj zatvorenika odjednom (do 5) te da se pri tome drže dalje jedan od drugog (socijalna distanca).

Gladni starac ide u zatvor jer je krao hranu: ‘Tri dana nisam jeo!’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.