Foto: Guliver/ Maximilian Clarke

NA POMOLU VELIKA PREKRETNICA U UKRAJINI? Oči svijeta uprte u sastanak velikih sila: Direktor CIA-e tajno posjetio Zelenskog

Autor: M.P.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova Vlada očekuje “snažne odluke” od čelnika obrane NATO-a i drugih zemalja koji će se sastati u petak kako bi razgovarali o jačanju sposobnosti Ukrajine da se suprotstavi ruskim snagama modernim borbenim tenkovima.

Sastanak u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj posljednji je u nizu od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije gotovo 11 mjeseci, a na kojem će se razgovarati o budućim isporukama oružja, posebice njemačkih tenkova Leopard 2 koje koriste vojske diljem Europe.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tenkova, a vlada kancelara Olafa Scholza do sada nije bila voljna to odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju.

Neki saveznici kažu da je zabrinutost Berlina neumjesna, jer je Rusija već potpuno predana ratu, dok je Moskva više puta rekla da bi zapadni transferi oružja produžili sukob i povećali patnju u Ukrajini.

Zelenski: Očekujemo snažne odluke

“Mi zapravo sada čekamo odluku jedne europske prijestolnice koja će aktivirati pripremljene lance suradnje u vezi s tenkovima”, rekao je Zelenski u video obraćanju u četvrtak navečer.

“Pripremamo se za sutrašnji sastanak u Ramsteinu. Očekujemo snažne odluke. Očekujemo snažan paket vojne pomoći Sjedinjenih Država”, rekao je.

SAD najavile vojnu pomoć od 2,5 milijardi dolara

Sjedinjene Države u četvrtak su najavile novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti do 2,5 milijardi dolara, uključujući stotine oklopnih vozila i potporu ukrajinskoj zračnoj obrani, javlja Reuters.




Pomoć uključuje 59 borbenih vozila Bradley i 90 oklopnih transportera Stryker, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva obrane. Ukupno su Sjedinjene Države izdvojile više od 27,4 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka invazije.

Berlin: Šaljemo Leoparde ako SAD pošalje Abramse

Izvori iz njemačke vlade rekli su da će Berlin pokrenuti pitanje tenkova Leopard ako Washington pristane poslati tenkove Abrams u Ukrajinu. Tenkovi Abrams nisu bili uključeni u priopćenje Sjedinjenih Država u četvrtak.

Novi njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je ranije, međutim, da ne zna za bilo kakav zahtjev da Ukrajina primi američke i njemačke tenkove istovremeno.




“Nije mi poznat nijedan takav uvjet”, rekao je Pistorius za njemačku televiziju ARD na pitanje znači li to da tenkovi Abrams i Leopard moraju biti isporučeni u isto vrijeme, što je stav koji ostavlja otvorenom mogućnost dogovora u petak.

Američki paket naoružanja nije uključivao rakete dugog dometa ATA koje je Ukrajina zatražila, navodi AFP.

Projektili, koji putuju do 300 kilometara, mogli bi omogućiti Ukrajini da udari na ruske opskrbne rute i skladišta daleko iza bojišnice koja nisu dostupna trenutnim raketnim sustavima HIMARS.

Ali zapadni partneri također strahuju da bi Ukrajina mogla upotrijebiti oružje dugog dometa da pogodi duboko unutar ruskog teritorija ili Krima – poluotoka koji je Moskva anektirala 2014. – unatoč tome što je Kijev obećao da to neće učiniti.

Kremlj je upozorio protiv eskalacije sukoba na “potpuno novu razinu” ako Zapad odgovori na najnovije pozive Ukrajine za oružjem većeg dometa.

Poljska: Spremni smo za ‘nestandardne akcije’

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova, Paweł Jablonski, kaže da je zemlja spremna poduzeti ‘nestandardne’ akcije ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova leopard u Ukrajinu, prenosi Reuters.

Jablonski ponavlja izjavu poljskog premijera Mateusza Morawieckog koji je u četvrtak signalizirao da bi mogli poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu kao dio šire koalicije čak i bez odobrenja Njemačke.

“Pristanak je ovdje od sekundarne važnosti, ili ćemo brzo dobiti taj pristanak ili ćemo sami učiniti što je potrebno”, rekao je Morawiecki.

Direktor CIA-e posjetio Kijev

Direktor CIA-e William Burns posjetio je Kijev prošlog tjedna kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je američki dužnosnik u četvrtak, piše Washington Post.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o tajnom posjetu, rekao je da je Burns naglasio “kontinuiranu potporu Washingtona Ukrajini” u ratu. Burns se također sastao s dužnosnicima ukrajinske obavještajne službe.

Ravnatelj CIA-e više je puta brifirao Zelenskog prije i otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu prošle veljače, prenoseći mu obavještajne nalaze SAD-a o ratnim planovima i namjerama Moskve.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.