Foto: Profimedia

Na Kosovu izbori: Srbi stižu autobusima, mladi Kosovari žele promjene!

Autor: Hina/Daniel Radman

Na Kosovu se danas održavaju prijevremeni opći izbori nakon što je imenovanje prethodne vlade presudom ocijenjeno neustavnom iz proceduralnih razloga.

Favorit za izbornu pobjedu stranka Vetevendosje (Samoodređenje) koji je izrasla iz nekadašnjeg prosvjednog pokreta, a analitičari procijenjuju da su popularnost stekli ponajviše buntom mlađih generacija koje su nezadovoljne ‘okoštalim’ političkim garniturama.Također, pripomoglo im je i to što je Haaški sud eliminirao dio starih snaga podizanjem optužnice za ratne zločine, između ostalog i protiv bivšeg predsjednika Hashima Thacija.

Unatoč podršci u anketama, ‘Vetevendosje’ će teško doseći aposlutnu većinu u parlamentu, no predsjednik stranke Albin Kurti vjeruje u pobjedu.

“Mi dolazimo, oni odlaze”, njegova je poruka. Uzgred rečeno, Kurtiju je zabranjena kandidatura presudom iz 2018. godine zbog bacanja suzavca u parlamentu, no to ne sprječava njegovu stranku da ga nominira za kandidata za premijera.

Vjetar u leđa Kurtiju dala je i privremena predsjednica Vjosa Osmani koja je mu se pridružila nakon izlaska iz dosad vladajuće Thacijeve Demokratske lige Kosova. Upravo ova stranka kotira kao druga najjača, a ima podršku oko petine glasača.

Srpska manjina ima zagarantiranih deset mjesta u parlamentu, na njih pretendiraju tri opcije – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez. Srpska lista ima snažnu podršku državnih struktura Srbije te se nada da će osvojtii sva mjesta.

Iz Beograda stižu vijesti kako su put Kosova krenuli autobusi s glasačima, riječ je o izbjeglim stanovnicima koji žive u Srbiji ali i dalje imaju pravo glasa na izborima.




Autor:Hina/Daniel Radman
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.