Na jedno prijavljeno, u Hrvatskoj čak dvadeset neprijavljenih silovanja!

Autor: Lucija Kapural

Slučaj Damira Škare pažnju javnosti usmjerio je na problem seksualnog nasilja, poglavito onoga počinjenog s pozicija moći, piše u subotu Večernji list

Što je počinitelj politički ili ekonomski moćniji, pokazuje praksa, žrtva je ranjivija. Spoznaja o utjecaju napadača kod nje, naime, rađa dodatni strah.

Večernji list navodi podatak da se u Žensku sobu, koja se u Hrvatskoj bavi ovom problematikom, godišnje javi između 100 i 120 silovanih žena. Šokantne statistike pokazuju da, na svako prijavljeno silovanje, u Hrvatskoj dolazi čak 20 onih neprijavljenih! Te iste statistike kažu da je u 2018. u Hrvatskoj 17 posto žena bilo žrtvom silovanja ili pokušaja silovanja, dok ih je 21 posto bilo žrtvom nekog oblika fizičkog nasilja.

Konkretnije u brojkama, koje je na temelju statistika MUP-a prikupio Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, 2018. je 69 djevojaka i žena u Hrvatskoj prijavilo spolni odnos bez pristanka, a od tog broja 27 počinitelja bile su osobe bliske žrtvama. Godinu prije, prijavljeno je 67 takvih zlodjela, a 2016. bilo je 116 prijava. U prvih sedam mjeseci ove godine, silovanje je policiji prijavila 41 žena, što je više nego u istom razdoblju 2018. godine, kad ih je prijavljeno 36.

Godine 2018. policiji je prijavljeno 56 silovanja, 2017. godine 61, a 2016. godine 81.

Istražujući seksualno nasilje u Hrvatskoj, psihologinja Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, prikupljala je podatke u razdoblju od 10 godina. Objavila ih je u znanstvenom radu, a iz tih brojki proizlazi da je od 2000. do 2010. policiji prijavljeno ukupno 6625 kaznenih djela svih vrsta seksualnog nasilja.

Zašto se žene tako teško odlučuju na prijavljivanje silovanja?




Najvjeroajtniji razlog jest činjenica da ih se, jednom kad se za to odvaže, ne tretira adekvatno. Ne kaže im se koja prava imaju, ne štiti im se ugled i dostojanstvo, a u razgovoru s njima često se ne pokazuje empatija.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.