Zagreb, 151123. Na odlagalistu otpada Jakusevac odronio se dio smeca. Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Na Jakuševcu došlo do odrona otpada, smrad se širi gradom: ‘Situacija nikad nije bila gora’

Autor: I.G.

U subotu je došlo do aktivacije značajnog klizišta na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec u Zagrebu, pri čemu je zabilježen odron. Uslijed južine, područje Velike Gorice ne osjeća intenzivan smrad, no kvartovi u neposrednoj blizini odlagališta u Zagrebu guše se u neugodnim mirisima.

Portal Kronike Velike Gorice također izvještava da se sinoć snažan smrad širio i do samog centra Zagreba.


Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Facebook stranica “Inicijativa za Jakuševec” poručila je: Stanje odrona, a Grad i Gradonačelnik se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo… pametuju po cijeloj Hrvatskoj dok se Novi Zagreb guši u smradu i situacija nikad nije bila gora.

 

Stanje odrona 🙁 a Grad i Gradonačelnik se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo… pametuju po cijeloj Hrvatskoj dok se Novi Zagreb guši u smradu i situacija nikad nije bila gora.

Posted by Inicijativa za Jakuševec on Wednesday, 15 November 2023

 

‘Isto kao kad je gorio glomazni otpad’

“Poslali smo upit Gradu Zagrebu. Zagrebački holding je trebao upozoriti sve građane koji su na području koje odlagalište otpada ugrožava. Trebala su odmah biti provedena mjerenja da bi se utvrdila eventualna zagađenja okoliša, a ona prema našim saznanjima nisu provedena, isto kao kad je gorio glomazni otpad. Zna se kako treba postupati, a oni se prave kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Osim navedenoga, prilikom djelomičnog urušavanja nije došlo do ozljede ljudi ni strojeva. Zagrebački holding d.o.o. je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske.
Milijun kubika otpada

Navodno se urušilo i više od milijun kubika otpada. Neslužbeno se iz Zagrebačkog holdinga doznaje da se slično dogodilo 2006. godine za vrijeme mandata Milana Bandića. Bandić tada navodno preko noći angažirao poznatu građevinsku tvrtku za brzi projekt sanacije, kojoj se također vrlo brzo i pristupilo, tako da je javnost sa slučajem ostala neupoznata.

Tomašević uspio iznenaditi Holjevca: ‘Ovo je najveće moguće poniženje za žene’

Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije”, odgovorili su iz press službe Grada Zagreba.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.