Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na HRT-u se preko noći počele događati velike programske promjene: Neke je lako uočiti

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Otkako se na hrvatskoj političkoj sceni pojavio Domovinski pokret koji se otvoreno ideološki deklarirao kao konzervativna, odnosno desna politička opcija, njihov pristup domaćim medijima nije bio jednostavan. Štoviše, moglo bi se reći da je političko djelovanje DP-a obilježeno svojevrsnom cenzurom iako je riječ o stranci koja je i u prošlom sazivu Sabora imala respektabilan zastupnički klub.

Unatoč tomu što su se zastupnici Domovinskog pokreta u medijski prostor teško probijali, Pokret se kao politička stranka ipak uspio probiti do svojeg biračkog tijela, što je bilo vidljivo i na posljednjim parlamentarnim izborima, na kojima su se uspjeli profilirati kao treća politička opcija u zemlji koju više nije bilo moguće ignorirati. Svjestan političke snage Domovinskog pokreta, ali i činjenice da bez njih neće biti moguće formirati Vladu, za pregovarački stol s Pokretovim timom sjeo je i premijer Andrej Plenković.

Dogovori su među ovim dvjema strankama postignuti, a Pokretu su kritičari zamjerili to što su odustali od takozvanih ideoloških ministarstava, pri čemu se poseban naglasak stavio na Ministarstvo kulture i medija, koje nastavlja voditi premijerova bliska suradnica Nina Obuljen Koržinek. 

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Prvi uspjeh

Unatoč tomu što su Pokretu pripala strateška, a ne ideološka ministarstva, oni koji pažljivo promatraju sve ono što se na domaćoj medijskoj sceni odvija ipak su primijetili da je desni pristup na mala vrata ponovno počeo ulaziti na Hrvatsku radioteleviziju. Na Prisavlju se tako već osjeti da je Domovinski pokret novi HDZ-ov koalicijski partner koji od svoje ideologije neće odustati, a to se može okarakterizirati i kao njihov prvi uspjeh otkako sudjeluju u Vladi, iako se svojevrsnim uspjehom može nazvati i to što su ustrajali na tome da u novoj vlasti ne sudjeluje SDSS, stranka na čijem je čelu Milorad Pupovac.

Kada je HRT posrijedi, njegov program otišao je udesno pa su tako gledatelji javne televizije proteklih dana mogli gledati pozitivne priloge o Bleiburgu, ali i o Počasnom bleiburškom vodu, što posljednjih godina nije bio slučaj, te čak i intervjue s Vicom Vukojevićem i Milanom Kovačem. Nisu na javnoj televiziji sve do proteklog tjedna afirmativno izvještavali o Hodu za život, ali gledatelji javne televizije primjećuju kako se ove godine i to promijenilo, i to do te mjere da su imali prilike odgledati intervju sa šeficom inicijative “U ime obitelji” Željkom Markić, koja se u javnom prostoru percipira kao najpoznatija desna aktivistica.

Ravnatelj HRT-a se požalio zbog visine pretplate: ‘To od nas traži izuzetne napore’
Uz to se pozitivno počelo progovarati i o demografiji, odnosno novom Ministarstvu demografije i useljeništva na čijem se čelu nalazi Ivan Šipić iz Domovinskog pokreta, kojega više ne mogu ignorirati ni predstavnici medija. Ne samo da se na naslovnice svih medija u zemlji probilo troje novih ministara iz redova DP-a – Ivan Šipić, Josip Dabro i Ante Šušnjar – nego se i na javnu televiziju, ali i u druge emisije komercijalnih televizija, pozivaju i saborski zastupnici Domovinskog pokreta poput Igora Peternela i Stjepe Bartulice.

Hrvatska radiotelevizija već izgleda tako da Velimir Bujanec više nije potreban da bi se zadovoljio onaj dio gledatelja koji vapi za izvještavanjem o temama s desnog spektra, pa i o političarima s konzervativnim predznakom, u šali kažu simpatizeri Domovinskog pokreta, koji po svemu sudeći smatraju da vrijeme sveobuhvatnih i ozbiljnih promjena tek dolazi, bez obzira na to što njihovi kadrovi nisu na čelu Ministarstva kulture i medija, ali ni na čelu Ministarstva obrazovanja. Pokret će svoje ljude imati u gotovo svim resorima, uglavnom na pozicijama državnih tajnika, čime također postaju kreatori državne politike. S Plenkovićem će se redovito sastajati i usuglašavati svoje daljnje djelovanje, a pred njima su i pregovori o imenovanjima u državnim tvrtkama, javnim poduzećima, pa i pregovori o Hrvatskoj radioteleviziji, čemu su u Pokretu posvetili i dijelove svojeg predizbornog programa u kojem uz ostalo spominju i stvaranje novog hrvatskog kulturnog imaginarija. 

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Na redu je Hina

“Na provedbi ovoga programa novoformirana vlada odmah će početi raditi, najprije na snaženju svijesti o hrvatskom nacionalnom identitetu u svim elementima kulture i medija, te još i na uklanjanju interesnih skupina koje su godinama radile na uvođenju globalističkih sadržaja u ovu problematiku.
Središnje kulturno izvršno tijelo svojim će sadržajnim odlukama, ali i financijskim uputama pokrenuti identitetska pitanja na svim planovima javnoga života te će posebnu pozornost posvetiti uvođenju zanemarenih identitetskih područja, kao što će od onih medija i udruga koje dobivaju javni novac tražiti snažniju kroatizaciju sadržaja”, najavili su u Pokretu, a njihove najave počinju se ostvarivati barem kada je HRT posrijedi.

Ako je suditi po izbornom programu, iduće što bi se trebalo naći na dnevnom redu jest reforma upravljanja Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom. Posla im sasvim sigurno neće nedostajati, a po svemu sudeći, ni njihovi politički predstavnici više neće izostajati iz medijskog prostora. 

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.