Foto: Pixabay

NA DJELU JE MEGA PREVARA! Širom otvorite oči kad kupujete lubenicu; Je li moguće da nam ovo rade?

Autor:

Udruga proizvođača arguma i povrća Neretvanska mladež upozorila je da neki trgovci miješaju domaće lubenice, s onim uvoznima te ih prodaju kao hrvatski proizvod. Kako navode, tek što je krenula berba lubenica u dolini Neretve, proizvođači se susreću s problemima, a u priopćenju kojega su uputili medijima, ali i nadležnim institucijama naglašavaju kako posljednjih dana svjedoče velikom priljevu lubenica s područja EU, ali i uvozu iz Albanije.

“Ponavlja se već godinama poznat scenarij, kada u vrijeme dozrijevanja Neretvanska lubenice, ali i lubenice iz drugih krajeva Hrvatske, uvozna lubenica preplavi tržište. Međutim, primjetna je posebno i još jedna stvar koja posebno smeta proizvođače lubenica. Naime, određeni trgovci i trgovci-proizvođači, miješaju domaću lubenicu s uvoznom, najčešće albanskom, zatim je pakiraju, deklariraju i reklamiraju kao domaću – hrvatski proizvod”, stoji u dopisu koji potpisuje predsjednik udruge Neretvanska mladež Željko Bjeliš.

Radi toga su još 20.travnja uputili dopis Ministarstvu poljoprivrede i gospodarstva, Državnom inspektoratu te Hrvatskoj gospodarskoj komori, sa zahtjevom da se otvori prostor domaćim proizvodima uključujući i lubenicu. No, kako napominju nije problem samo lubenica, već i svi drugi proizvodi koji se otežano prodaju.

Iz udruge upozoravaju kako se na pojedinim otkupima roba ‘uzima na otvoreno’, tj. ne izdaje otkupni blok i time krši Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse. U Hrvatsku, odnosno na prostor EU lubenica ulazi pod ceradom, u rinfuzi i na slami.

“Sjetimo se uvjeta koji su naši proizvođači i izvoznici trebali zadovoljiti da bi voće i povrće ušlo na područje EU. Očito je da ili nismo ravnopravni ili netko ne radi svoj posao”, poručuju.

Još veći teret proizvođačima je izostanak turističke sezone, pa samim tim i smanjena ukupna potrošnja.

Zbog indicija da se uvozna lubenica miješa s domaćom lubenicom, a reklamira, deklarira i prodaje kao domaći proizvod, zatražili su hitan nadzor Državnog inspektorata po ovome pitanju, a o svemu obavijestili i Ministarstvo poljoprivrede.

SVI SU POLUDJELI ZA LUBENICA DIJETOM: Za 10 dana 8 kilograma manje!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.