fbpx
Foto: Arhiva Cropix

NA DANAŠNJI DAN ZAUVIJEK ZASPAO ‘HRVATSKI ANĐEO’: ‘Iz bolničke sobe je planirala koncert koji joj je trebao pružiti nadu za život, nije ga dočekala, ali njezina vizija se ostvarila!’

Autor: Dnevno.hr

Na današnji dan prije 16 godina preminula je mlada novinarka Ana Rukavina.

Radila je u gradskoj rubrici Vjesnika od ožujka 2002., a kasnije se preselila u Šibenik gdje se udala i nastavila raditi kao dopisnica.

Sredinom 2005. godine dijagnosticirana joj je leukemija.


Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru i počela se oporavljati, no u listopadu 2006. bolest vratila.

Napisala je dirljivo pismo o svojim tegobama, moleći za pomoć u liječenju, jer je postojala mogućnost da ode na terapiju u SAD. Njeno pismo jako se brzo proširilo internetom i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio pomoć.

Željela je usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Umrla je 26. studenoga 2006. u 30. godini života. Ana je uspjela u svom naumu da pomogne drugima pa je nakon njene smrti osnovana ‘Zaklada Ana Rukavina’, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život”.

Marija Rukavina: Njezinu viziju nastavili smo svi zajedno

Anina majka, upraviteljica “Zaklade Ana Rukavina”, prisjetila se Anine godišnjice smrti i u priopćenju javnosti napisala:

“Prije 16 godina, Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u studenome, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno. Ideja Zaklade je bila osnovati Registar i Banku, no to je preraslo u nešto puno veće, a raste i dalje. Najljepši pothvat i vizija budućnosti rada Zaklade stručno je usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. Hvala svim ljudima dobra srca koji su uz nas i ove godine te su svojim doprinosom spremni uljepšati tuđe živote”, istaknula je gospođa Marija Rukavina.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.