fbpx
Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

MUP ODBACIO OPTUŽBE O NASILJU NAD MIGRANTICOM: ‘Zgroženi smo ovakvim navodima’

Autor: Mia Peretić

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima.

MUP je reagirao nakon što je Guardian objavio da su hrvatski policajci seksualno zlostavljali Afganistanku nakon prelaska granice.

Riječ je o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše, a u izvješću je navedeno da su je policajci u dva navrata seksualno i fizički zlostavljali.


Iz MUP-a kažu, ‘apsolutno su zgroženi’ ovakvim navodima te dodaju kako ne mogu ne primijetiti da Guardian hrvatsku policiju ‘sad već uobičajeno, bez ijednog dokaza, uporno želi prikazati kao brutalnu i nehumanu skupinu sklonu pljačkama i zlostavljanjima nezakonitih migranata’.

MUP nadalje navodi kako su odmah pokrenuli provjeru navoda, a temeljem preliminarnih provjera, tvrde, 15. veljače 2021. godine na području PU karlovačke nije bilo postupanja prema osobama ženskog spola iz populacije nezakonitih migranata.

Ističu i da navodni događaj o kojemu piše Guardian ne sadrži niti minimum informacija nužnih za brzu i učinkovitu istragu, ‘poglavito ne u roku od nepuna 24 sata’ koliko je policiji autor članka uvjetovao za odgovor.

‘Ovakvim optužbama se potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji’

Navode i da u MUP u ovom trenutku ne može davati ocjene o postupanju hrvatske policije prije okončanja temeljite istrage navoda, no da će temeljito istražiti ovaj slučaj što uključuje i provjere u policijskog suradnji s Bosnom i Hercegovinom. U MUP-u ocjenjuju da se ovakvim optužbama potiče netrpeljivost prema hrvatskoj policiji koja, kako ističu, dosljedno i u skladu sa zakonskim propisima provodi mjere za sprječavanje nezakonitih ulazaka u RH i ulaže velike napore u zaštiti vanjske granice EU. Dodaju i da nitko od nezakonitih migranata nema namjeru dulje vrijeme ostati u RH jer je za migrante RH isključivo tranzitna zemlja.

‘Ako ih policija spriječi u nezakonitom ulasku, spremni su lažno optužiti’
Uz to, u MUP-u kažu da su migranti, ako ih hrvatska policija spriječi u pokušaju nezakonitog ulaska, spremni tu istu hrvatsku policiju lažno optužiti za zlostavljanje i onemogućavanje pristupu sustavu međunarodne zaštite.

“U vezi s ovakvim optužbama uvijek je potrebno imati u vidu da se na granici RH s BiH nalaze tisuće migranata koji stalno pokušavaju ući u RH preko granice koja je vanjska granica EU, a hrvatska policija ih u tome sprječava uz primjernu mjera iz članka 13. stavka 2. Zakonika o schengenskim granicama”, zaključuje MUP.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.