Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Munjevit uspon državne tajnice koja je ‘glumila’ ministricu: Vlada ju ‘nagradila’ na zatvorenom dijelu Sjednice

Autor: Dnevno

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Spomenka Đurić je prije nekoliko dana imenovan u upravno vijeće državne agencije.

Na poziciji državne tajnice je još od mandata Gabrijele Žalac i Marka Pavića, a nedavno 24sata navode kako su otkrili da je tijekom karijere uspjela potpisati preko 1700 nezakonitih rješenja, zbog kojih država gubi tužbe.

Dala si ministarske ovlasti?

Kako pojašnjava ovaj medij, kad netko ima projekt kojeg želi financirati iz EU fondova, javlja se ministarstvu koje zatim odlučuje o dodjeli sredstava. Projekt može i ne mora proći, a prijavitelj ima pravo na prigovor ministarstvu koje će zatim donijeti rješenje o prigovoru. Ta rješenja je godinama potpisivala Spomenka iako nema pravo na to, pišu 24sata, te dodaju kako je Zakon o općem upravnom postupku tu potpuno jasan: O rješenjima mora odlučivati ministar ili ministrica, navode.

Navodi se i kako je takva rješenja potpisivala od 2017. godine do srpnja 2020. odnosno do dolaska aktualne ministrice Nataše Tramišak.

Od 1700 rješenja, preko 700 je donijela u zamjenu za ministra, što je činila po ovlaštenju Žalac i Pavića, dok ostali nisu bili potpisani u zamjenu za ministre, potvrđeno je iz ministarstva. Prema sudskom tumačenju, rješenja koja je potpisala su neovlašteno potpisana zbog čega ministarstvo dosad isplatilo 43 tisuće kuna tužiteljima.

Podignuto 12 tužbi




Neki od podnositelja zahtjeva kojima je državna tajnica potpisivala rješenja odlučili su potražiti sudsku zadovoljštinu, te je tako podignuto 12 tužbi, a ministarstvo je izgubilo sve do jedne.  i podigli su dvanaest tužbi. Ministarstvo je glatko izgubilo svih dvanaest.

Zlouporaba položaja i ovlasti?

Članak 291. Kaznenog zakona navodi kako će se službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ili, ako je navedenim kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, slijedi kazna zatvora od jedne do dvanaest godina.




Ipak, Spomenku je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice prije nekoliko dana imenovala članicom Upravnog vijeća Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.