Foto: Darko Tomas / CROPIX/Sveučilište u Zagrebu

Muljaže na zagrebačkom fakultetu: Preko studentskih ugovora izvukli više tisuća eura

Autor: Dnevno.hr

Zagrebačka policija osumnjičila je 57-godišnjeg zaposlenika visokoškolske ustanove iz Zagreba za malverzacije sa studentskim ugovorima putem kojih je zajedno s dvije zaposlenice izvukao iz te ustanove na tisuće eura, a uhodani posao nastavila je i njegova nasljednica.

Policija ih sumnjiči za više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta.


Određen zatvor svima iz zločinačkog udruženja: Evo za što se tereti gadnu bandu

Muljaže sa studentskim ugovorima

Osumnjičeni 57-godišnjak, njegova 49-godišnja nasljednica i zaposlenice od 58 i 66 godina, osumnjičene da su od listopada 2018. do 2021. pronalazile studente koji su za proviziju od 10 posto vrijednosti navodno obavljenog posla pribavljali studentske ugovore i neispunjene potpisivali.

Kako doznaje Telegram, riječ je o donedavnoj dekanici Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (PBF), njezinom prethodniku i kasnije njezinom prodekanu te još dvjema zaposlenicama fakulteta.

Policija otkrila kako su izvlačili tisuće eura

Studenti su ugovore predavali dvjema zaposlenicama koje su u njih unosile neistinite podatke o opisu poslova i odrađenim satima, iako studenti u stvarnosti nisu obavili te poslove.

Neistinite ugovore ovjeravao je 57-godišnjak nakon čega su studenti podizali novac sa svojih bankovnih računa te zadržavali za sebe dogovoreni iznos dok su ostatak na ruke predavali dvjema zaposlenicama koje su veći dio novca predavale prvoosumnjičenom.

Policija ih tereti da su zlouporabama položaja i krivotvorenjem isprava te pomaganjem u tim nedjelima pribavili neutvrđeni novčani iznos, ali svakako viši od 7960 eura za koliko su oštetili visokoškolsku ustanovu.
Određen zatvor svima iz zločinačkog udruženja: Evo za što se tereti gadnu bandu

Policija je osumnjičila i 49-godišnjakinju koja je dolaskom na poziciju umjesto prvoosumnjičenog zajedno s drugoosumnjičenom i uz pomoć trećeosumnjičene od listopada 2019. do 2021. na isti način došla do najmanje 7960 eura.

Po već uhodanom načinu, studenti su po izvršenom plaćanju na njihove tekuće račune u banci, podizali novac te zadržavali za sebe dogovoreni iznos od oko 10 posto na ime usluge podizanja ugovora i novca, a ostatak predavali drugoosumnjičenoj i trećeosumnjičenoj koje su, uz zadržavanje manjeg postotka, veći dio novca predavale četvrtoosumnjičenoj, utvrdila je policija.

Službenom karticom plaćali kozmetiku i hotele

U policiji napominju da ukupna materijalna šteta počinjena tim nedjelima zasad nije točno utvrđena, ali je procjenjuju većom.
Prvoosumnjičenog i njegovu nasljednicu terete i da su službenom karticom plaćali privatne troškove, poput kozmetike i hotelskih usluge pri čemu su neistinito navodili da je novac potrošen u službene svrhe. Muškarac se time, sumnja policija, na štetu visokoškolske ustanove okoristio za oko 9680 eura, a njegova nasljednica za oko 1200 eura.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.