Photo: Matija Habljak/PIXSELL

MRSIĆ OPLEO PO ALADROVIĆU: ‘Ministar je izuzetno opasan za radnike u Hrvatskoj’!

Autor: Ines Brežnjak

Stranka Demokrati na čijem je čelu Mirando Mrsić danas je izdala priopćenje u kojem su upozorili kako je “ministar Aladrović izuzetno opasan za radnike u Hrvatskoj”.

“Ministar Aladrović je u nekoliko navrata do sada pokazao da je nesposoban ministar. No svakim svojim istupom potvrđuje, ne samo svoju nesposobnost da se ulovi u koštac sa problemima tržišta rada, već i da je iznimno opasan za radnike u Hrvatskoj”, ističe Mrsić.

Kazao je kako nema veće opasnosti od ministra koji ne poznaje sustav radnih odnosa u Hrvatskoj, a kamoli europske trendove u području radne i socijalne politike.

Naime, izmjene novog Zakona o radu ministar planira provesti na tezi od prije 20 godina, a koju su već odavno napustile i neoliberalno orijentirane međunarodne institucije tvrdeći da se liberalnijim radnim odnosima “potiču investicijske i poslovne aktivnosti”.

“Ministar ne razumije da je takva teza iznimno opasna, jer dovodi do daljnje deregulacije tržišta rada koje će u, ionako neuređenom sustavu, izazvati još veći nered, a time ostaviti radnike samovolji poslodavaca”, upozorava Mrsić pa nadodaje kako svoje tvrdnje ministar do sada nije bio sposoban argumentirati činjenicama i podacima, jer ih nema, te da svoje politike gradi isključivo na politikama i subjektivnim doživljajima HUP-a.

Vlada mora politike graditi na problemima koji se tiču većine radnika, ali ako ministar planira liberalizirati i deregulirati Zakon o radu radi nekolicine radnika koji nisu dobri prema mjerilima HUP-a, šalje zapravo poruku da su radnici u Hrvatskoj problematični i da ih treba što prije zamijeniti stranom radnom snagom, za što su stvoreni uvjeti Zakonom o strancima, smatraju iz ove stranke.

Demokrati ističu da zahtijevaju od ministra Aladrovića da se ubuduće suzdrži od opasnih politika radnih odnosa koje su bile aktualne još prije 20 godina, te da  svoje teze i politike potkrijepi sa točnim podacima i činjenicama koje će opravdavati njegove stavove i politike koje zastupa, ako ih uopće ima.
“Hrvatski radnici zaslužuju zaokret koji će im omogućiti veću sigurnost njihovog rada, bolje usklađenje poslovnog i privatnog života i veću participaciju na radnom mjestu!”, zaključio je Mrsić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.