fbpx
Foto: Davor Puklavec

MRAČNA PROŠLOST ‘KRVAVOG DVORCA’ KOJEG ŽELI RIMAC: Služio kao logor i politički zatvor NDH, a crna prošlost nastavila se i za Domovinskog rata!

Autor: L.B.

Dvorac Kerestinec, smješten jugoistočno od Samobora, u nizini, usred prostranog perivoja sagradila je grofovska obitelj Erdödy 1575. g., kao nizinsku tvrđavu s četiri ugaone kule, okruženu vodenim rukavcima.

Međutim, uz ovaj dvorac veže se bogata povijest, koja je u mnogim svojim segmentima bila itekako mračna. Ipak, veličanstvenom, no oronulom zdanju potrebna je obnova, a za koju je zainteresiran Mate Rimac, koji u Kerestincu, nedaleko od dvorca, gradi veliki kampus.

Dvorac obitelji Erdody mijenjao je vlasnike i funkcije

Riječ je o renesansnom kaštelu s fortifikacijskim elementima, koji je krajem 18. st., prelaskom u vlasništvo obitelji Palavini barokiziran, o čemu svjedoči dekoracija sjevernog pročelja kao i dviju kula. Nakon potresa 1883. godine, u kojem je pretrpio velika oštećenja, slijedi obnova te dolazi do izmjena na dvorišnim fasadama. Svojom poviješću, arhitektonskim oblikovanjem te veličinom perivoja spada među najznačajnije građevine samoborske okolice, a jednako tako značajan je i u pregledu dvoraca kontinentalne Hrvatske.

Barokni dvorac još je prije nekoliko desetljeća bio predivno zdanje, dok je sada napušten i propada. Nekad predivan dvorac, počela je graditi grofovska obitelj Erdõdy 1565. godine, a na kraju 16. stoljeća, u strahu od Osmanlija, napustili su tadašnji dom u Okiću i naselili ovdje. Ovim dvorcem upravljali su do 1860. godine, a zatim dvorac mijenja nekoliko vlasnika i funkcija.

Mračna povijest Kerestinca

Tijekom Drugog svjetskog rata, Kerestinec je služio kao logor i politički zatvor za NDH, a ta crna prošlost se nastavila i tijekom Domovinskog rata.

Naime, tijekom 90-ih su se u njega dovodili i politički zatvorenici, kada dvorac Erdõdy stječe nadimak – Krvavi dvorac.

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Ono što je također primjetno u ovom napuštenom objektu, su i tragovi spaljene gume. No, to je ono što se nerijetko može vidjeti u napuštenim objektima, budući se da bi se guma oko bakra opustila, pali vatra, kako bi se došlo do bakra.

Iako je dvorac danas uništen, što zbog potresa, što zbog nekorištenja i ulaganja u njega, još uvijek ga krasi jedna predivna umjetnina, kao kontrast cijelom ovom ruševnom zdanju.
Naime, u blizini ovog dvorca 1573. godine dogodila se jedna od najvažnijih bitaka Seljačke bune. Oko 2000 seljaka krenulo je u bitku i upali su u zamku. Gašpar Alapić je nadmoćnim konjanicima ubio petstotinjak seljaka, a navodno je neke i objesio oko dvorca da budu primjer drugima. Na slici koja se nalazi u dvorcu uprizorena je bitka kod Stubice koju je predvodio Matija Gubec.

Freska koja se nalazi u dvorcu replika je slike Krste Hegedušića, a naslikao ju je 1985. godine tadašnji vojnik Jovanović Vukasin.

foto: Borna Filic/PIXSELL

No, tu ne staje mračna povijest ovog dvorca. O njoj svjedoče i rešetke na prozorima dvorca, a postoji i priča o famoznoj ‘Crnoj sobi’ u kojoj su mučili ljude.

Rimčeva vizija dvorca Kerestinec

“Devedesetih je godina preko puta dvorca bila razmjena zatvorenika. Tu je bila je smještena naša vojska i sve ovo što mi danas obnavljamo su nekada bili vojni tereni”, objasnio je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje koja je trenutačno i vlasnik samog dvorca.
On je pojasnio kako je postojalo nekoliko ponuda za uzimanje dvorca u koncesiju, a najkonkretnije pismo namjere dao je inovator Mate Rimac koji nedaleko od samog dvorca gradi veliki kampus.

“Nama je prostor uvijek bio problem. Prije nekoliko godina vidio sam da taj dvorac ima potencijal i zamislio sam da u tom dvorcu imamo urede. No, tada nas je radilo 10-15, a sada, kako je tvrtka počela rasti, shvatili smo da ta ideja nema smisla”, pojasnio je Rimac za 24 sata.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Iako sada ne bi smjestio urede u dvorac, budući Rimac u Svetoj Nedelji gradi velebni kampus koji će biti ‘susjed’ dvorcu, ipak i za dvorac ima viziju.

“Dvorac bi bio lijepa ‘točka na i’. Moglo bi ga se obnoviti i mogao bi postati luksuzni hotel za one koji dolaze potrošiti 3-4 milijuna eura na Rimac automobile i Bugatti. Bila bi fora sinergija između visoke tehnologije i budućnosti s jedne strane te nečega što je stoljećima tu. A i Amerikanci bi mogli kupiti auto u dvorcu koji je stariji od bilo čega u njihovoj zemlji”, zaključio je Rimac.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.