fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

MOŽETE ODAHNUTI: Uvođenje eura neće povećati stranačke članarine, neke stranke ih i ukinule

Autor: Dnevno.hr

Ne pogađa sve poskupljenje koje osjeća većina građana.

Tako će, ako je vjerovati stranačkim odgovorima prema Hini, stranačke članarine ostati netaknute.

Uvođenjem eura neće se povećati stranačke članarine, a preračunavanje dosadašnjih iznosa u eure obavit će se po fiksnom tečaju konverzije, priopćeno je iz većih političkih stranaka.


Prihodi od članarina i članskih doprinosa nisu zanemarivi, u 2021. godini 25 parlamentarnih stranaka s tog je naslova ostvarilo 11,7 milijuna kuna prihoda, sam HDZ 7,5 milijuna, više nego sve ostale stranke zajedno.

HDZ: Prije 120 kuna, sada 15, 92 eura godišnje

Iz te stranke navode kako će redovna članarina, koja je iznosila 120 kuna, sada iznositi 15,92 eura godišnje. Preračunavanje kuna u euro obavljeno je prema fiksnom tečaju konverzije.

Napominju i kako su prema odredbama Statuta HDZ-a i Odluci o članarini obveze plaćanja članarine oslobođeni redovni studenti, nezaposleni članovi te članovi HDZ-a s plaćom i mirovinom manjom od 464,53 eura.

Dužnosnici pak dužnosničku članarinu plaćaju u iznosu od pet posto od neto iznosa plaće ili naknade koje primaju.

Po prihodima od članarina slijede SDP (dva milijuna), IDS (483.000 kuna), Most (287.000 kuna), HNS (282.000 kuna), SDSS (232.000 kuna).

SDP visinu članarina neće mijenjati nego će je samo konvertirati prema zakonskom tečaju, potvrdio je glavni tajnik stranke Vedran Babić. SDP s dvadesetak tisuća članova godišnje prosječno uprihođuje oko 2,5 milijuna kuna, a zadrži li sličnu razinu naplate, ubuduće će to biti nešto više od 330.000 eura.
Tako će na središnji račun SDP-a zaposleni i obrtnici ubuduće uplaćivati eurosku protuvrijednost za 20 kuna, oni s povlaštenim saborskim mirovinama 100 kuna, a ostali pet kuna.

Prema visini neto prihoda rangirane su i visine ostalih članarina za one koji plaću ostvaruju iz mandata SDP-a kao zastupnici u Europskom parlamentu, Hrvatskom saboru, župani, gradonačelnici i općinski načelnici i njihovi zamjenici ili drugi dužnosnici.

SDP: Članarine od 6,6 do 398 eura
SDP-ovci koji su primali plaće više od 20.000 kuna, a to su mahom europarlamentarci i poneki saborski zastupnik, podmirivali su članarinu u iznosu od 3000 kuna, što će ubuduće iznositi 398 eura.

Možemo: Minimalna članarina 1, 2 eura

Koordinatorica stranke Možemo Sandra Benčić navodi da je dosadašnja minimalna članarina iznosila deset kuna, a da će ubuduće vjerojatno iznositi 1,2 eura. Usto, dodaje, svi koji se nalaze u tijelima političke reprezentacije i temeljem toga dobivaju plaću ili naknadu u pravilu plaćaju deset posto tog iznosa kao članski doprinos, dok neki uplaćuju i više, ali to je njihova volja.

Naš je stranački dogovor da će se stranka primarno financirati iz članarina i članskih doprinosa jer želimo izbjeći velike donatore, koje niti nemamo, a to se vidjelo i na prošlim izborima kada smo najviše od svih stranaka imali malih doprinosa članova ili simpatizera, pojašnjava Benčić.

Iz članarina i članskih doprinosa Možemo godišnje uprihodi oko 125.000 do 130.000 kuna, od čega dvije trećine čine članski doprinosi, a trećinu članarine. Benčić napominje da će model od 10 posto od plaće ili naknade zadržati i s dolaskom eura te da u ovoj godini očekuju nešto veći prihod jer im broj članova raste.

Most ukinuo obvezne članarine

U Mostu neće imati problema s preračunavanjem u eure jer su ukinuli obvezne članarine. Onaj tko želi pomoći stranki može to učiniti kroz donacije, kaže potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja, tumačeći kako su se na ukidanja obveznih članarina odlučili i zbog krize.

Odluka o ukidanju članarine za sve članove Mosta koji nisu članovi predstavničkih tijela je iz rujna 2021., a stupila je na snagu u siječnju 2022. Mostovci koji su članovi predstavničkih tijela i dalje plaćaju članarinu od 30 kuna mjesečno (360 kuna godišnje), a dužnosnici od 150 kuna mjesečno (1800 kuna godišnje).

“Nećemo dizati cijene“, poručuje i glavni tajnik Domovinskog pokreta (DP) Danijel Spajić i navodi da su članarine za zaposlene iznosile 100 kuna godišnje, a za nezaposlene i umirovljenike 30 kuna. Kod preračunavanja vodit ćemo se zakonskim pravilima, možemo ići na niže, nećemo povećavati na teret građana, uvjerava Spajić.

Prihodi od članarina i članskih doprinosa DP-u su u 2021. donijeli 62.000 kuna ili jedan posto ukupno ostvarenih prihoda.

Unatoč obećanju, iz Hrvatskih suverenista nisu poslali informaciju kolike će im biti članarine u eurima. Prema nalazima Revizije, u 2021. s tog su naslova ostvarili 5760 kuna, a stranka nije ažurno prikupljala članarine zbog krize uzrokovane pandemijom covida.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.