fbpx
Foto: Guliver/Kremlin

NEMA RAZLOGA ZA STRAH OD NUKLEARNOG RATA!? Pet razloga zašto Putin neće baciti bombu: Ruski vođa bi tako pucao samom sebi u nogu 

Autor: Dnevno.hr

Eskalacija i neizvjesnost zbog rata u Ukrajini ne jenjavaju, a sve dodatno potpiruje često spominjanje nuklearnog oružja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je spominjao je nuklearno oružje u nekoliko govora i napomenuo da ne blefira. S druge strane članice NATO saveza ne biraju baš riječi pa se i s te strane može čuti spominjanje “armagedona” u vidu nuklearnog rata.

Ipak, koliko je to sve ozbiljno?


Portal 1945 je analizirao koliko su ozbiljne prijetnje ruskog lidera, navodeći da Putin ovakvim izjavama samo želi prestrašiti Zapad s ciljem da prestane pomagati Ukrajini. Navode da postoje četiri ključna razloga zašto Putin neće posegnuti za nuklearnim oružjem.

Što bi uopće bila meta?

Jedan od glavnih problema je, tvrde novinari i analitičari s portala 1945, da nema očite mete na kojoj bi Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje. Čak bi i malo bojno ili taktičko nuklearno oružje – snage manje od pet kilotona – imalo goleme razorne učinke. Došlo bi i do ogromnog geopolitičkog odgovora.

Ukrajinska vojska nije dovoljno koncentrirana na jednom mjestu da bi “zaslužila” toliku udarnu moć. Rusko-ukrajinska fronta dugačka je stotinama milja, a borci su raspoređeni po cijeloj jugoistočnoj Ukrajini. Rusi mogu ciljeve u Ukrajini pogoditi i konvencionalnim oružjem.

Ne postoji niti očiti infrastrukturni cilj. Ukrajinski prometni čvorovi – cestovne i željezničke razmjene, mostovi – teško da zaslužuju tako razornu snagu.

Postoji mogućnost napada nuklearnim oružjem na određeni grad, pri čemu bi stradao velik broj civila. No, u tom slučaju bi globalna reakcija bila golema. NATO bi vjerojatno ušao u rat izravno nakon onoga što bi se mnogima činilo kao nuklearni genocid. Takva povratna reakcija zasigurno ne bi pomogla Rusiji na bojnom polju.

Bi li nuklearni udar nadmašio golemu globalnu reakciju?

Nitko ne zna kako bi svijet odgovorio na takav udar, ali bi Rusija gotovo sigurno izgubila mlaku podršku koju sada ima u Kini, Indiji i na globalnom jugu. Nuklearni napad prestrašio bi čak i najokorjelije antizapadne režime.
Odgovor demokratskog svijeta, tvrdi ovaj portal, bio bi žestok. Rusija bi se suočila s ekstremnim ekonomskim sankcijama – bila bi potpuno izbačena iz sustava SWIFT, uslijedilo bi oduzimanje imovine u inozemstvu, protjerivanje njenih državljana i tako dalje. NATO bi vjerojatno intervenirao u zraku i na moru, uvodeći zone zabrane leta.

Ruska vojska mogla bi biti pogođena

Da bi nuklearno oružje na bojnom polju značajno promijenilo tijek rata, moralo bi se koristiti u blizini borbi, a to bi značilo da bi i dio ruskih vojnih postrojbi bio izložen posljedicama eksplozije. Dosadašnji slabi učinci ruske logistike sugeriraju da njihove jedinice vjerojatno nemaju zaštitnu opremu za djelovanje na ozračenom bojištu.

To bi gotovo sigurno pogoršalo već postojeće probleme unutar ruske vojske.
Ukrajina vjerojatno ne bi odustala

Nuklearni udar, kažu na ovom portalu, vjerojatno ne bi snažno utjecao na volju Ukrajinaca da se nastave boriti. Osim toga, bombardiranje protivnika da bi ga se natjeralo na predaju ima lošu evidenciju uspjeha.

Učinci taktičkog udara bili bi ograničeni na pogođenu regiju i vjerojatno ne bi natjerali Kijev na sklapanje mira. S druge strane, veliki ili strateški napad na grad, s velikim žrtvama i razaranjem, mogao bi natjerati preostalo ukrajinsko vodstvo da odustane, ali onda bi NATO vjerojatno ušao u rat nakon takvog strateškog udara.

Ukratko, ne postoji jasan put prema kojem bi nuklearni udar – uključujući oštru globalnu reakciju koju bi izazvao – povećao izglede Rusije da dobije rat, piše dr. Robert E. Kelly, profesor međunarodnih odnosa na Odsjeku za političke znanosti na Nacionalnom sveučilištu Pusan za portal 1945.

Ako je vjerovati ovom stručnjaku, svijet može odahnuti i vratiti se u normalu?

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.