Nikola Grmoja, Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MOST UPOZORAVA! SPREMA SE NEŠTO JAKO LOŠE: Cenzura na vratima! ‘Vlada Zakonom o medijima želi začepiti usta javnosti’!

Autor: Ivana Ivandić

Saborski zastupnici Mosta Marija Selak Raspudić, Nikola Grmoja, i Nino Raspudić na konferenciji za novinare osvrnuli su se na novi prijedlog Zakona o medijima, istaknuvši da njime Vlada želi ušutkati javnost i cenzurirati medije, navode u priopćenju.

Raspudić je istaknuo kako je tiskovna konferenciju sazvana kako bi upozorili na jednu vrlo zabrinjavajuću tendenciju, što prepoznajemo kao spin vladajućih.

“Radi se o tome da ovih dana umjesto o kriminalu, korupciji i čelniku Janafa koji je pred uhićenje sakrio milijune kune keša u stanu županijske državne odvjetnice, vladajući pričaju o nekoj strašnoj radikalizaciji u Hrvatskoj. Nakon napada na Markovu trgu, vidjeli smo da premijer Plenković prejudicira i donosi zaključke prije kraja istrage. Metodološka je pogreška da se na osnovu jednog sporadičnog slučaja donose opći zaključci i da se gura teza kako se Hrvatska guši u ekstremizmu, što jednostavno nije istina, jer kod nas ne postoje ni natruhe organiziranog političkog ekstremizma. Onaj tko imalo prati europsku i svjetsku scenu i zna što je Zlatna zora u Grčkoj ili Antifa pokret u SAD-u, vrlo dobro zna što znači ekstremizam. U Hrvatskoj nema ni lijevog ni desnog ekstremizma. Ne može se na temelju jednog slučaja donositi opći zaključak. Umjesto tog moralnog lešinarenja, ja bih radije pričekao kraj istrage i utvrđivanje svih činjenica, motiva i okolnosti pa onda kao političari donosimo zaključke”, poručio je.

Istaknuo je kako naša Vlada želi sve riješiti cenzurom i novim Zakonom o elektroničkim medijima.

“Žele zabraniti komentiranje ispod portala i odgovornost za govor mržnje prebaciti na izdavače i urednike. U tom zakonu spominju se enormne novčane kazne, stoga je logično i normalno da će svaki urednik onemogućiti komentiranje jer jednostavno ne mogu tako ogromnu odgovornost prepustiti administratorima, koji bi trebali ad hoc definirati što je govor mržnje, a što ne. U smislu tog zakona većina portala će morati zaključati komentare i naprosto uvesti cenzuru jer ne želi plaćati toliko sulude iznose. To je nedopustivo. Vlada želi začepiti usta javnosti. Most zalaže za slobodno društvo, a ovakvo hipernormiranje komentara i ovaj pokušaj uređivanja odnosa među ljudima djeluje totalitarno”, istaknuo je.

Marija Selak Raspudić je naglasila kako je u ovim kriznim vremenima demokracija u opasnosti i vrlo lako može otkliznuti u totalitarizam.

“Da bi se ovakav zakon donio i primijenio potrebno je napraviti opsežno istraživanje, te strogo odvojiti i napraviti distinkciju između medijskih izdavača i društvenih mreža. Mi mislimo da bismo se prvo trebali pozabaviti cenzurom, a tek onda govorom mržnje i to nakon relevantnih istraživanja. Plenković medije naziva nezrelima kao i komentatorsku scenu, proziva određene medije i direktno ih optužuje za radikalizaciju i terorizam. Što to znači? Da vi novinari koji sad ovo prenosite ne znate raditi svoj posao? Da vam treba veliki tata koji će vas podučiti kako se to radi?”, rekla je Selak Raspudić.




Nikola Grmoja smatra da je dio portala nasjeo na Vladinu propagandu, no istaknuo je kako je Most slobodarska stranka i pozvao je građane da na društvenim mrežama Mosta ostavljaju što više komentara.

Autor:Ivana Ivandić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.