PRVI NESLUŽBENI PODACI Most zasad osvaja 8 mandata, u dijaspori dobio 11,85 posto glasova

Autor: M.V., D.Kt.

Prema prvim neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstvaobjavljenima oko 22 sata na 50 posto obrađenih biračkih mjesta Most nezavisnih lista osvaja 8 mandata što je znatno manje od 9 mandata koliki ih je imao prema izlaznim anketama. Po jedan mandat Most je osvojio u 1. izbornoj jedinici (Marija Selak Raspudić),  2. (Nino Raspudić), u 6. jedinici (Nikola Grmoja), u 7. (Zvonimir Troskot), u 8. jedinici (Marin Miletić), 9. (Miro Bulj) i u 10. (Božo Petrov i Ante Kujundžić).

U 11. izbornoj jedinici (dijaspora) Most je prema prvim neslužbenim podacima osvojio 11,85 posto glasova.

Evo kako su komentirali izlazne ankete

U izbornom stožeru Mosta zadovoljni su prvim izlaznim anketama, a atmosfera u stožeru postala je posebno vesela nakon što im se desetak minuta nakon objave izlaznih anketa pridružio predsjednik Božo Petrov kojemu su okupljeni članovi izvikivali ime: “Božo, Božo…!”

Nezavisni kandidat na listi Mosta nezavisnih lista Nino Raspudić i nositelj u drugoj izbornoj jedinici izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa ustvrdivši u nedjelju da se Hrvatska definitivno probudila.

“Hrvatska se definitivno probudila, mi predstavljamo novu i mladu Hrvatsku, ovo je jako dobar rezultat ako ovako ostane, posebice u drugoj izbornoj jedinici gdje smo blizu drugog mandata”, kazao je Raspudić po objavi izlaznih anketa koje Mostu predviđaju osam mandata.

Na pitanje o postizbornoj koaliciji Raspudić je rekao da imaju svo vrijeme svijeta te da sigurno neće kompromitirati vrijednosti i politike koje su jasno izrekli, niti pristajati na „trule kompromise” gdje bi izdali ideale za koje se zalažu.

“Nas gola vlast ne zanima, nas zanima realizacija vrijednosnih politika za koje se zalažemo”, istaknuo je Raspudić dodavši kako u Mostu nema „žetončića”.

Marija Selak Raspudić, nositeljica Mostove liste u prvoj izbornoj jedinici,  koja po izlaznim anketama ulazi u Sabor,  također ističe da u Mostu nema “žetončića” i da im ne pada nikakvo pretrčavanje.

“Mi smo ovdje ušli s nekakvim karijerama iza sebe  i u tom smislu nismo nikada bili potkupljivi jer nemamo interes koji je gola vlast, ali imamo interes za mijenjamo društvo na bolje”, kazala je.

Kao uvjet za bilo kakvu postizbornu suradnju  Selak Raspudić osim Mostovog programa navodi promjenu izbornog zakona.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u nedjelju po objavi izlaznih anketa kako je Most jedini na izbore izašao kao samostalna politička opcija i ostvarila fenomenalan rezultat najavivši kako će im prvi potez biti iniciranje promjene izbornog zakona.

„Jedina smo politička opcija koja je na ove izbore izašla samostalno i ostvarila jedan fenomenalan rezultat, svi su išli s nekakvim velikim koalicijama, od Možemo do Domovinskog pokreta, SDP-a i HDZ-a, jedino Most je nastupio samostalno”, izjavio je Grmoja koji smatra da su birači to prepoznali i nagradili.

Najavio je kako će im jedan od prvih poteza biti iniciranje promjene izbornog zakona.

„Ono što ćemo sigurno tražiti i što će biti jedan od naših prvih prijedloga je iniciranje ukradenog referenduma o promjeni izborno zakona, to je majka svih reformi”, istaknuo je.

Kao prioritete Mosta naveo je i reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i klijentelizma, rezanje državnog aparata i nameta poduzetnicima, ali i povratak poljoprivredi.

O postizborni suradnjama Grmoja kaže da će surađivati sa svima na programskim politikama i zakonima koji idu u korist hrvatskim građanima.

„I dosad smo u Hrvatskom saboru podržavali zakone i HDZ-a i SDP-a tako da nismo isključivi, otvoreni smo i konstruktivni i takvi ćemo nastaviti dalje”, rekao je Grmoja.

Podsjetimo, u prvoj jedinici listu nosi Marija Selak Raspudić, a u drugoj njezin suprug Nino Raspudić. U trećoj jedinici nositelj je Denis Grgurović, u četvrtoj Petar Kopunović Legetin, a u petoj jedinici Marina Budimir, gradonačelnica Iloka. Nikola Grmoja nositelj je liste u šestoj izbornoj jedinici, a Zvonimir Troskot u sedmoj. Marin Miletić nosi listu u osmoj jedinici, a Miro Bulj u devetoj.

U dijaspori je predvodnik liste Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke s kojom Most izlazi na izbore u 11. izbornoj jedinici.

(UŽIVO) DRUGA IZLAZNA ANKETA: HDZ osvaja 62 mandata, Restart 43, a u Sabor ulazi i HNS!

Autor:M.V., D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.