fbpx
Sredozemna medvjedica (Foto: Goran Sebelic / CROPIX)

‘MORSKI ČOVIK’, JEDINSTVENO BIĆE U JADRANU! Ako uočite ovu životinju, ni slučajno joj se nemojte približavati. Slijedite ova pravila ponašanja!

Autor: Native team

Turistička sezona se zahuktava, sve je više ljudi na obali i otocima diljem Hrvatske. Vrući ljetni dani potiču nas da osvježenje potražimo ne samo na dobro pristupačnim plažama, već i u skrivenim uvalama naše razvedene obale, a upravo to mogu biti mjesta na kojima vas može dočekati – iznenađenje.

Naime, ako imate sreću, možete naići na jednog od najugroženijih sisavaca ne samo u Hrvatskoj već i u cijelom svijetu – sredozemnu medvjedicu. I u tom trenutku je izuzetno važno da znate što trebate činiti odnosno ne činiti.

“Ponašanje mora biti odgovorno. Ne smije se približavati ni uznemiravati jedinku. Viđenje dojavite Grupi sredozemna medvjedica, Uduga za istraživanje i zaštitu prirode, na e-mail [email protected] odnosno na broj mobitele 098 351254”, naglašava naša sugovornica Jasna Antolović, predsjednica Grupe sredozemna medvjedica koja sustavno 30 godina prati i istražuje sredozemnu medvjedicu na području Jadrana.


Ta jedinstvena, dobroćudna i mirna životinja, tuljan toplog mora, živi samo u Mediteranu, u koji spada i Jadransko more. Zbog njezine dobroćudne naravi, u narodu je poznata i pod nazivom “morski čovik”.

Sredozemna medvjedica (Foto: Goran Sebelic / CROPIX)

“Na području Mediterana boravi oko 400 jedinki i njihova populacija je stabilna. U Jadranskom moru, prema našoj procjeni, borave dvije kolonije – jedna na području južnog Jadrana (Albanija, Crna Gora, Hrvatska), a druga na srednjem i sjevernom Jadranu (Kvarner i Istra). Prema našoj procjeni, svaka kolonija ima do pet jedinki”, pojašnjava Antolović te dodaje kako je ovaj nježni div iz porodice tuljana zadnji put viđen početkom 2022. godine na području Mljeta i Istre.

Iako je sredozemna medvjedica odličan plivač, ipak joj je draže priobalno područje od otvorenog mora. Na kraju krajeva, radi se o sisavcu pa diše plućima i zbog toga mora izranjati na morsku površinu kako bi udahnula zrak, a redovito posjećuje i kopno na kojem se odmara i razmnožava.

Ova prekrasna životinja se morala prilagoditi svim izazovima modernog vremena i smanjenim staništima na obali, a da ne spominjemo činjenicu i da su je lovili zbog hrane i krzna, što je utjecalo na smanjenje populacije.

Radi očuvanja i poboljšanja stanja populacije sredozemne medvjedice u hrvatskom dijelu Jadrana, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je donijelo pravila ponašanja prilikom susreta sa sredozemnom medvjedicom u moru, ispred špilja i u njima, na obali ili tijekom vožnje čamca ili glisera.

Ako se za vrijeme ronjenja ili plivanja opazi sredozemna medvjedica potrebno se umiriti, ne približavati životinji i ne raditi nagle pokrete koji bi je mogli uznemiriti ili otjerati te polako i smireno otplivati što dalje od nje.
Ne smije se ulaziti u morske špilje koje su evidentirane kao potencijalna staništa sredozemne medvjedice i potencijalna mjesta okota (obavješćivanje javnosti od strane nadležne javne ustanove).

Ukoliko se tijekom obilaska neke druge špilje primijeti sredozemna medvjedica, treba ostati smiren i ne raditi nagle pokrete. Nije preporučljivo ulaziti dublje u špilju jer bi se tako životinja mogla uznemiriti i postati agresivna, pogotovo ukoliko se radi o ženki koja ima mladunče. Potrebno je povući se natrag prema ulazu špilje držeći se pritom zida špilje kako životinja ne bi imala osjećaj kao da je u klopci. Na taj način bi se osigurao slobodan ulaz špilje i životinja bi mogla pobjeći ukoliko osjeti da je ugrožena. Nikako ne pokušavati plivati ili roniti dublje prema špilji.

Sredozemna medvjedica (Foto: Goran Sebelic / CROPIX)

Ukoliko se na obali primijeti sredozemna medvjedica, potrebno je ostati smiren i ne raditi nagle pokrete. Najbolje je sakriti se i sakriven promatrati životinju. Medvjedica na kopnu nužno ne treba ljudsku intervenciju jer se može raditi o jedinki koja se linja ili je u dubokom snu. Poželjno je životinju fotografirati ili pažljivo promatrati te na taj način procijeniti veličinu životinje, boju, ponašanje te ostale detalje vezane uz susret.
Nije dopuštena turistička vožnja čamcima/gliserima u području gdje su evidentirana učestala viđenja medvjedice te gdje postoji mogućnost svježeg okota (obavješćivanje javnosti od strane nadležne javne ustanove).

Ukoliko se primijeti sredozemna medvjedica iz čamca/glisera, potrebno je zaustaviti plovilo i pričekati da se životinja udalji.

U moru je potrebno je ostati na udaljenosti najmanje 30 m od životinje, a na kopnu (plaža, špilja) na udaljenosti najmanje 20 m.

Svako viđenje sredozemne medvjedice, bilo ozlijeđene, bolesne ili uginule, potrebno je dojaviti na broj 112 ili direktno ZZOP-u. Također moguće je dojaviti i Grupi Sredozemna medvjedica koja će sve podatke objediniti i dostaviti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike – Upravi za zaštitu prirode i ZZOP-u.

Svako namjerno uznemiravanje sredozemne medvjedice potrebno je prijaviti Državnom inspektoratu.

Autor:Native team
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.