FOTO: Facebook

MONSTRUOZNO I MORBIDNO: Pavo ‘pokopao’ vlastito dijete zbog 200 kuna!

Autor: Marin Vlahović

Prije nekoliko mjeseci na društvenoj mreži Facebook otvorena je stranica “Profesionalni socijalni slučaj” koja se bavi razotkrivanjem osoba koje žive na tuđi račun. Stranica objavljuje informacije o ljudima koji na razne načine manipuliraju svojim životnim situacijama.

U nekim slučajevima riječ je o roditeljima čija djeca boluju od različitih malignih bolesti. Novac koji se skuplja za liječenje djece dio tih roditelja koristi za poboljšavanje imovinskog stanja ili unapređenje životnog stila. Novac koji im građani uplaćuju za liječenje djece pojedinci troše na aktivnosti i robu koja im je prije bila nedostupna.

Temeljni je problem u tome što se Zakon o humanitarnim akcijama ne provodi dosljedno. Na društvenim mrežama, ali i preko raznih medija, redovito se promoviraju humanitarne akcije koje uopće nisu prijavljene nadležnom Uredu državne uprave, što je zakonska obaveza svake pravne ili fizičke osobe koja pokreće humanitarnu akciju. Dok se novac ilegalno skuplja, država ne reagira preventivno, nego retroaktivno, i to obično nakon što pojedini mediji razotkriju prevaru. Stvari nisu uvijek crno-bijele.

Neki roditelji, u ranijim fazama borbe za zdravlje i život svog djeteta, financijski krahiraju i onda novac koji ima jasnu i konkretnu svrhu koriste nenamjenski. Ima tu izrazito ekstremnih i manje ekstremnih slučajeva, kao i loših, pa i monstruoznih roditelja.

Ipak, postoje neki primjeri koji odskaču od onoga što normalno društvo može razumjeti. Takav je, izgleda, i slučaj Pave Markovića, koji je “pokopao” vlastitog sina zbog dvije stotine kuna. 4.rujna stranica “Profesionalni socijalni slučaj” objavila je fotografije prepiske Pave Markovića i jedne gospođe koju je najprije uvjeravao da mu sin boluje od leukemije. Poslije je otišao korak dalje i ustvrdio da mu je sin preminuo.

Evo… Ne može ga se nazvati ni tatom niti ocem, već samo donorom sperme. Za uplatu od 100 kuna za sina je najprije rekao da boluje od leukemije, a onda ga i ‘živog pokopao’. Gospođa kojoj su stizale poruke namjerno je dopustila daljnje dopisivanje kako bi vidjela dokle je dotični spreman ići. Javila se i djetetova majka i pokazala sudsko rješenje o zabrani prilaska tog čovjeka njoj i njihovu djetetu. S obzirom na lakoću pisanja, ovo mu nije prva ‘žrtva’. Budite oprezni i pametni”, stoji u objavi na spomenutoj stranici.

Kako bismo provjerili priču, kontaktirali smo prozvanog Pavu Markovića preko Facebooka. Nije htio s nama razgovarati ovim putem, nego je tražio da se sastanemo uživo. Pristali smo i na tu mogućnost i dali mu naš telefonski broj. Nažalost, Pavo Marković nam nije dao svoj broj. Obećao nas je nazvati. Napisao nam je da živi u Zagrebu. Na svom profilu na Facebooku, Marković objavljuje fotografije sa sinom i piše statuse o tome koliko mu dijete nedostaje. Profil otkriva da radi kao vozač kamiona.




Objavu Facebook stranice “Profesionalni socijalni slučaj” komentirale su i osobe koje poznaju Pavu Markovića. Između ostalih, oglasio se i Danijel Marković, koji je napisao: “Znam da mi je brat, ali je bolestan.

Ne znamo o kakvoj se bolesti radi, ali lažno pokopati vlastito dijete kako bi se iskamčile dvije stotine kuna, uistinu može samo bolesna osoba. Ako nam se Pavo Marković ikada javi, objavit ćemo i njegov odgovor.

 




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.