Foto: Marko Todorov / CROPIX

‘MOJE DIJETE JE DRUGAČIJE OD TVOG!’ Majka iz Splita bijesna zbog besplatnih obroka: Njen sin ne može to jesti

Autor: D.V

Vlada je donijela odluku da će sva dječica u osnovnim školama u Hrvatskoj dobiti besplatni obrok, fruštik, marendu, užinu… Nazovite ga kako želite… No, naravno, ni ova ideja nije mogla proći bez pobune određenih roditelja.

Jedna je takva drama nastala u gradu podno Marjana, gdje se jednoj mami digla kosa na glavi kada je vidjela tjedni jelovnik svoga sina. Nude se tu krafne od marelice, burek od sira, školski sendviči i hrenovke u lisnatom tijestu, sve odreda hrana od koje se Splićanki smučilo.

“Bila sam presretna što je ova odluka Ministarstva zaživjela i što će se svoj djeci omogućiti besplatni obrok. Na dobivenoj suglasnosti je pisalo da zaokružimo da li dijete ima neki od posebnog režima prehrane i da napišemo što ne smije jesti, da bi onda dobili od ravnateljice povratnu informaciju da djeca koja imaju poseban režim prehrane ne mogu primati marendu jer se za njih to za sada ne može osigurati”, požalila se mama za Slobodnu Dalmaciju.

Težak život

A gdje je problem? Naime, njezino dijete ne smije jesti gluten ni mlijeko životinjskog podrijetla, a pekara s kojom je škola sklopila ugovor nudi samo, kaže Splićanka, izrazito nezdravu hranu.

“Grozno da jedna tako velika škola u Splitu daje uopće djeci tako nezdravu hranu”, ustvrdila je nezadovoljna žena i dodala da je “Vlada donijela odluku da se svoj djeci osigura uravnoteženi i zdravi obrok u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi”.

Zbog ove “velike nepravde” najavila je mali rat.

“U odluci Vlade rečeno da se svoj djeci mora osigurati marenda u školi, što naša škola nije ispoštovala. Zbog toga sam se obratila Ministarstvu odgoja i obrazovanja, na što su mi oni rekli da će pravovremeno reagirati, jer naravno, ta odluka ravnateljice nije u skladu s odlukom Vlade”, pojasnila je ona svima o čemu se radi.




‘Bademovo mlijeko nije jeftino’

Osim toga, napominje Splićanka, roditelji koji imaju djecu na posebnom režimu prehrane imaju puno veće troškove prehrane za svoje dijete.

“Kao što sigurno znate, bezglutenska hrana kao i rižina, bademova i druga biljna mlijeka nisu nimalo jeftina i nama kao roditeljima je općenito puno teže brinuti se za djetetovu marendu nego djeci koja mogu sve jesti. Bila sam sretna što napokon ću se moći malo rasteretiti financijski u pogledu toga, da bi sada dobili ovakvu poruku.

Smatram da bi se onda barem nama roditeljima takve djece, trebala osigurati financijska pomoć za uzimanje marendi jer što je moje dijete drugačije od djeteta koje može sve jesti, a nije ni lijepo da se sva djeca koja imaju posebni režim prehrane, osjećaju na ovakav način izolirano, odbačeno i općenito manje vrijedno nego druga djeca. Moj školarac me nakon što sam mu rekla da ipak neće dobivati marendu pitao zašto on nije kao druga djeca”, poručila je za kraj.




Tuga.

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.