Foto: Mate Piskor / CROPIX/Marijan Detelić u sredini

MOĆNI PODUZETNIK ZBOG KOJEG JE UHIĆEN ŠEF POLICIJE: ‘Ako je to takav krimen, slobodno mogu i ja na robiju’

Autor: Dnevno.hr

Policija je jučer u suradnji s USKOK-om uhitila šefa policijske postaje Sisak zbog sumnje da je htio izbrisati dokaze iz zaplijenjenog mobitela svojeg prijatelja te time od istrage spasiti sebe samog.

Suspendirani načelnik Marijan Detelić nalazi se pod sumnjom da je policajcu, svom podređenom, rekao da njegovom poznaniku, inače predsjedniku NK Segesta Ervinu Mehinoviću, vrati mobitel koji mu je policija oduzela jer su Mehinovića istraživali zbog jedne pronevjere, i to prije nego Općinsko državno odvjetništvo pretraži mobitel.

Policajac je to odbio, kao i traženje Detelića da barem iz mobitela izbriše komunikaciju s Mehinovićem. Zatim je načelnika prijavio USKOK-u.

Deteliću istražni zatvor

Detelić je ispitan u USKOK-u, predloženo je određivanje istražnog zatvora što je sudac Županijskog suda u Zagrebu  prihvatio i to zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Detelić je optužbe odbacio.

Jutarnji list piše da je poruke želio izbrisati samo zato da zaštiti sebe te da nema dokaza da je predsjednk NK Segesta od njega to tražio, no WhatsApp poruke iz Mehinovićeva mobitela pokazuju da je imao i neke druge molbe, koje je Detelić navodno ispunjavao.

Procurile poruke: ‘Jel’ možeš vidjeti za domovnicu?’

Pronađene su Mehinovićeve poruke u kojima traži da Detelić primi na razgovor jednog od igrača Segeste, na što ovaj pristaje te mu daje ime policijske službenice koja će razgovarati s igračem. Riječ je o stranom igraču koji je u postupku dobivanja domovnice.
“Jel možeš vidjet za domovnicu? Predao je prije 6 mjeseci i više…”, pitao je Mehinović, a Detelić mu je odgovorio: “Budem”. Mehinović ga je u kolovozu 2022. zatražio i podatke o prometnom prekršaju u kojem je sudjelovao automobil u vlasništvu Mehinovićeve tvrtke.

Policija je Mehinovićevoj tvrtki poslala dopis u kojem traži podatke o odgovornoj osobi za prometni prekršaj, a Mehinović je fotografiju dopisa poslao Deteliću, pitajući ga:

“Aj molim te vidi za šta je ovo”. Kako je policija kasnije utvrdila temeljem Detelićeve šifre za pristup policijskom terminalu, Detelić je nedugo nakon Mehinovićeve poruke u sustavu i provjerio podatke o konkretnom prekršaju.
Tijekom trajanja izvida policija i USKOK su napravili izliste poziva iz kojih proizlazi da su redovito kontaktirali, a prema lokacijama njihovih baznih stanica znali su se i fizički nalaziti.

Poduzetnik Mehinović: Ako je to krimen, onda mogu i ja na robiju

“Da, meni su oduzeli mobitel i da, komunicirao sam s načelnikom policije, svojim prijateljem Marijanom Detelićem, ali ako je to toliki krimen da ga se hapsi, onda smo nakaradna država pa slobodno mogu i ja na robiju”, rekao je za Jutarnji predsjednik NK Segeste i vlasnik rent-a-car tvrtke MiNoa Ervin Mehinović, čiji je mobitel, oduzet lani tijekom kriminalističkog istraživanja u drugom slučaju, naposljetku “spremio” iza rešetaka šefa sisačke policije.

Na pitanje je li između Detelića i njega bilo ikakve inkriminirajuće komunikacije, kaže da su se redovito čuli.

“Pili smo kavu barem dvaput mjesečno. Znači, poruke su uglavnom bili dogovori za kavu. Nikada nismo razgovarali o njegovu poslu. Kako imam rent-a-car agenciju i razne parkirališne i prometne kazne dobivam na dnevnoj bazi, jednom prilikom sam ga zamolio da mi izlista sve kazne koje bih trebao platiti. Naime, država je u vrijeme korone obustavila ovrhe, a kada su opet vraćene, htio sam biti siguran da sam sve platio i da neću imati problema. To je sve i stvarno je nakaradno ako je zbog toga uhićen, iskreno, mislim da se tu radi o nečem drugom”, rekao je poduzetnik i dodao da ga posljednjih dana nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao.

Milina: Moram pohvaliti policajca koji je sve prijavio

Slučaj je komentirao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

“Policijski sustav je poduzeo sve što treba poduzeti. Ovo je jedno krajnje nedopustivo ponašanje, posebno za policijskog rukovoditelja koji bi trebao biti uzor policijskim službenicima i zajedno s njima raditi na prioritetima policijskog posla na svojem području”, istaknuo je Milina u razgovoru za HRT.

“Moram pohvaliti policijskog službenika koji nije podlegao zahtjevu da se nezakonito ponaša. Policijski sustav je ovdje reagirao onako kako treba i jednostavno takvima nije mjesto u policiji”, dodao je.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.